MFG Invest направи публична онлайн презентация, на която хората зад

...
MFG Invest направи публична онлайн презентация, на която хората зад
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаете за IPO-то на MFG Invest

MFG Invest направи обществена онлайн презентация, на която хората зад капиталовата компания споделиха детайлности към първичното обществено предложение (IPO), което ще се състои на BEAM сегмента на БФБ на 6 декември.

MFG Invest е сдружение, което влага в започващи и разрастващи се компании в областта на софтуерните финансови услуги, електронната търговия, основаване и продажба на технологии. Част от актуалното портфолио на MFG Invest са фирмите eBag, Boleron, Tiger Technology, Payhawk, Eleven Capital, LogSentinel, Settle, KOA, Pop и Vedamo.

Компанията сподели, че прави сполучливи вложения, през последните три години. Общо вложените суми са близо 9 милиона лв., като те са генерирали стойност, която се е умножила по пет през последните три години, съгласно изнесените корпоративни данни от финансовия шеф Петър Дамянов. Тоест цената на портфейла е към 45 милиона лв.. Разбира се това е неосъществена рентабилност, а на база на последните оценки на фирмите, посочи още Дамянов.

Как е избрана емисионната цена на една акция?

" Инвестициите на MFG стартират през 2019-та година в 4 сдружения. От 2020-та стартират преоценки на вложенията в портфейлите. Цялата група работи в сходство с интернационалните стандарти. Реално сега сдружението е трансформирано в АД, поради задачите на BEAM. Преди качването са изчистени отговорностите на сдружението. През август се капитилазира сдружението, всевъзможни разноски - са прекъснати. Към момента MFG няма чиновници. Няма никакви отговорности. Имаме капитал против преоценени сдружение и има един пасив - отсрочен данъчен пасив от 3.1 милиона лв. ", разяснява финансовият шеф на компанията.
 Снимка 597692
Източник:

Собственият капитал е 38 милиона лв., образуван от импортирания и от преоценката на дяловите участия. В края на годишните интервали се правят оценка финансовите активи по отношение на справедливата им цена. Има едно сдружение на БФБ, където оценката е на база последната борсова цена. Останалите вложения се правят оценка по два метода. Ако има привличане на капитал, или има оценка на която са влезнали последните вложители - това е справедливата цена, която се употребява.

Тази обща оценка от 45.2 милиона лв., сме я понижили с 10%. По този метод сме достигнали до балансовата стойност от 41 милиона лв.. Има три сдружения, оценени по чиста стойност на активите, тъй като няма скорошни рундове на увеличение на капитала. Там действително оценката е в пъти по-ниска от тази, в която фондът е влезнал.

" За да се образува емисионната стойност тези 41 милиона лв., в допълнение са дисконтирани с 15%. Тоест цената на активите са дисконтирани с 25%, с цел да се образува емисионната стойност на една акция ", изясни Дамянов.

По отношение на дивидентната политика, сдружението дава обещание, че ще разпределя най-малко 50% от осъществената облага, при продажба на направените вложения, която ще бъде разпределяна. Разбира се става въпрос за осъществени вложения, а не за преоценени такива.

Компаниите с проекти за скорошна инвестиция включват Tiger Technology, който ще има неотдавнашен рунд, също и Eleven Capital, разяснява Станимир Василев, един от създателите на MFG.

" Ще влагаме и в компания, която ние построяваме от една година - new pay. Тя се занимава с кредитиране - получи в този момент, заплати след това. Имаме контракти с доста магазини и от тях клиентите ще могат да получат стоката и да я платят след месец без оскъпяване или до 4 месеца с минимално оскъпяване. След това се грижим за връщане, в случай че не е качествено, тъй че клиента да получи всичко от приемане на поръчката до щастливо заплащане. Тази инвестиция ще се направи единствено с друго капиталово сдружение, или частни вложители, с цел да се оцени действително компанията ", съобщи още Василев.

" Другата компания в която имаме проекти за вложения - една IT компания - Infino. Тя се състои от група програмисти профилирани във финтех решения, машинно образование и други Те са правили разнообразни приложения за нас и са положителни точни в доставката на рационални цени. С желанието на създателя да се разраства бизнеса се взе решение за поддръжка да се разшири екипа. Това е печеливша компания, която цели да се разрастне и да разшири бизнеса си ", съобщи другият създател на MFG Неделчо Спасов.

MFG възнамерява вложения и в още една забавна компания - Ondo. Това е компания за дигитализиране на земеделието, която предлага и платформа и хардуер за аграрни производители за атмосферните условия, напояване, надзор и отдалечено напояване, както и следене на веществата в почвата.

Към днешна дата притежателите на MFG могат да се похвали с над 17 години опит, 16 мощни марки, над 4.6 милиона раздадени заеми над 5 милиарда лв.. Повече от 8000 чиновници на 7 пазара в Европа с над 450 офиса в Европа. Над 800 000 дейни клиента.

Преди 5 години създателите на MFG започват капиталова компания, която среща хора, които търсят пари и хора, които оферират - техен сполучлив план включва iuvo - с над 30 000 регистрирани консуматори. Над 10 000 индивида са поверили спестяванията си на платформата за кредитиране.

Какви са стратегическите цели на MFG Invest

" По натурален метод преди 3 години се роди желанието да се направи MFG Invest, съобщи Неделчо Спасов. " Защото доста време се губи за търсене на финансиране. Решихма, че би трябвало да се направи живота по-лесен на тези, които търсят пари и имат планове. За да могат хората да си правят работата и да си развиват концепцията ".

MFG Invest е от бизнесмени за бизнесмени. Първоначалната инвестиция в стартъпите е до 500 000 евро с фокус върху смели и ефикасни планове вложени в началните стадии на финтех и други софтуерни компании.

Водещи при решенията са няколко неща - преди всичко създателя. Бизнес концепцията - тя постоянно би трябвало да е добра и да има капацитет, въпреки и постоянно да се трансформира в нещо друго с времето. Ето за какво концепцията не се слага преди всичко. Естествено се гледат софтуерни компании, които имат опция да създадат мащабиране. Конкурентните преимущества също са значими, само че не са съществени, съобщи Спасов.

Гледат се и бизнес-плановете на фирмите. По-голяма част от тези, които стигат до нас идват от предприемаческата екосистема, съгласно Василев.

Всички сдружения, в които компанията влага са в някаква степен на развиване, потвърдили са, че имат към този момент клиенти и пазар и са стартирали.

Ето какво включва капиталовият портфейл на MFG Invest:
 Снимка 597691
Източник:

EBAG

Това е най-големия супермаркет с пазарен дял от над 70%. Ние сме три компании - онлайн ритейлър, логистик и софтуерна компания, съобщи създателят на компанията Иван Александров.

" Защо ни избират клиентите - доставяме в границите на 3 часа и поради портфолиото ни, което включва над 13 000 продукта. Философията е да има освен стоките, които се купуват в магазините, само че и профилирани артикули за които се върви до месарница, млекарница и други, както и плодовете и зеленчуци " добави още Александров.

" Тази година се чака 35% растеж на оборота до 60 милиона лв.. Досега тактиката ни беше " растеж непременно ". Сега обаче философията е заменена и сме се насочили към доходност и сдържан растеж от 30-40% годишно. Декември ще излезем на облага и чакаме 2023 година да продължи в същия дух. През първото тримесечие ще създадем нов рунд на набиране на капитал - за напълно автоматизиран склад, който би трябвало да бъде построен до 3-6 месеца и втората стъпка - агресия с първия склад отвън София във Варна - с цел да се покрие черноморието през сезона. Тази година увеличихме двойно потенциала на склада могат да се създадат 4 000 поръчки на ден. Има проект да се вдигне до 6 000 поръчки на ден. ", добави създателят на компанията.

Boleron

Компанията трансформира пазара на застраховането. Обикновено той включва застрахователно сдружение и брокери от една страна и крайни консуматори от друга.

При Boleron процесът е напълно цифров от онбординга до пазаруването на застраховката. Банките и финансовия бранш от страната на предоставяне на депозити започнаха доста по-рано, застраховането изостана, само че сега наваксва. Това е една бързоразвиваща се компания, съгласно Спасов.

Payhawk

Основателите на компанията са едни от най-хубавите създатели с добра мотивация за правене на бизнес. Те завоюваха с друга бизнес концепция. В началото снимаха касови бележки с телефон и ги наливаха в една система. Но минаха към това, което са в този момент - по бърз и ефикасен метод.

Оценките се движиха в възходящи порядъци при последните кръгове на набиране на капитал. Идеята е тяхната система да се интегрира с разнообразни системи в огромен мащаб. Това е един огромен асет, счита Спасов. Профила на екипа е извънредно скъп.

Tiger Technology

" Това е софтуерна компания с 60 индивида личен състав, от които 5 са отвън страната ", съобщи създателя на компанията Александър Лефтеров. " Историята е дълга и почнала от дълго време ".

Компанията се основава за решение на проблеми свързани със предпазване на данни през 2005-та година и се утвърди като един от огромните играчи до 2017-та година, когато се откри, че част от технологиите имат капацитета да революционират с построяването на облачните технологии.

" Това изискваше съществени вложения. Озовахме се в позиция да си партнираме и привлякохме вложения през 2019-та година. Дойде коронавирус. Хибридни структури. От края на пандемията се радваме на добра реализация на продуктите. Тази година набелязахме две области - видеонаблюдение и опазването на здравето. В първата се утвърдихме като водач на международния пазар. В портфолиото са ни няколко огромни летища - като това на Лас Вегас. Станахме стратегически сътрудник на Майкрософт в региона на опазването на здравето ", съобщи още Лефтеров.

Eleven Capital

" Тази финансова компания е добре известна на капиталовата общественост. Хубавото е че е ликвидна и че акциите й нарастнаха над два пъти ", разяснява Спасов.

Log Sentinel

" Компанията е заета в това да записва логовете на бизнес потребителите и да ги записва под блокчейн и по този начин те да не могат да бъдат фалшифицирани. Има нов мажоритарен притежател - Атанас Симеонов, със съществени уверения, че това е добра копания. Тепърва за нея ще се чува повече. Така могат да се вършат разбори и да се следи всичко в нея ", съобщи Василев.

Settle - норвежка финтех компания, която има забавно решение, работи в областта на транзакциите на пари Peer-to-Peer. Оперира в 27 страни в Европа. В момента са в интервал на търсене на стратегически вложител. Има капацитет да се развива.

Koa

" Финтех сдружение в Кения, Африка с забавна история. Пак сериен бизнесмен е индивида зад нейното откриване. В момента предлага спестявания. Повечето страни там стартират точно с тази страна. Така те откриват потребителите, които могат да получат заем. Ако живееш някъде надалеч от градовете, няма къде да си внесеш парите. Там дамите ръководят фамилния бюджет. Реално в Африка те обезпечават междинна пазарна рентабилност на тези спестявания и са в диалог за започване на кредитиране. Очакват да бъдат лицензирани да бъдат и лендър, а с времето желаят да имат и лиценз да ръководят депозити ", изясни Неделчо Спасов.

Pop

Това е сдружение в Гърция, основано от бизнесмени идващи от промишлеността на ритейл - разпространяване на артикули от първа нужда. Приличат на EBAG, само че разликата е, че доставката е сред 12 и 15 минути. Начина по който се прави е посредством много комплицирана логистична мрежа. С огромен брой дребни хранилища с 3 500 най-потребявани артикули. Всеки от складовете има друга наличност от артикули, които се търсят в съответния район. Имат към 40 склада и стартират разгръщане и отвън Атина. Ако съумеят да са водач на гръцкия пазар ще бъдат купени от огромните в Европа, предвижда Василев.

Vedamo

Това е платформа за онлайн образование поддържа класни стаи. Имат няколкостотин учебни заведения в Съединени американски щати и действа от времето на пандемията. Имат доста забавни консултанти, членове на министерството на образованието в Съединени американски щати. Много са спестовни във връзка с разноските и имат положителни вероятности в идващите 12-24 месеца да развиват платформата си.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на MFG Invest
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР