Мейн Куун са аристократична порода котки, които са също така

...
Мейн Куун са аристократична порода котки, които са също така
Коментари Харесай

Заболявания при Мейн Куун

Мейн Куун са аристократична порода котки, които са също по този начин много издръжливи и елементарно се приспособяват към изменящите се климатични условия. Въпреки това тези домашни любимци също могат да се разболеят и са предразположени към някои патологии, да вземем за пример на сърдечно-съдовата и мускулно-скелетната система.

Заболявания при Мейн Куун

Голяма част от патологиите им се предават по завещание, по тази причина е значими деликатно да избирате новия си домакински любим. Именно с тях е обвързвана и ранната смъртност при котките. Ето и за какви болести при Мейн Куун да следим.

1. Хипертрофичната кардиомиопатия е едно от постоянно срещаните наследствени патологии. При него се получава сгъстяване на сърдечния мускул, а това надлежно води до емболия или прекъсване на сърцето. Предава се от майката на котенцата, като женската от време на време може да е единствено притежател.

2. Дисплазията на тазобедрената е една от аргументите за ранната инвалидизация на животното. Домашният любим не може да се движи изцяло, котката куца, а също по този начин страда от болки и чести дислокации на ставата.

3. Спиналната мускулна недоразвитост е заболяване, при което невроните в гръбначния мозък умират и мускулите се унищожават.

4. Поликистозната бъбречна болест има сходни признаци на хроничната бъбречна непълнота при котките. Малкото котенце се ражда с вродени кисти, които порастват постепенно, което води до нарушена бъбречна функционалност.

 Болести при Мейн Куун

Болестите при Мейн Куун, които имат унаследен темперамент нормално са нелечими, само че съществуват специфични проби, с които може да се откри дали котката е преносител и по този начин да не се разрешава тя да забременее, с цел да не се съобщи патологията в потомството.

Ако не обръщате изключително внимание на храненето на Мейн Кууна или в случай че има котешки паразити, както и при незадоволителна грижа за козината, тогава е доста евентуално да се появят разнообразни котешки кожни проблеми.

Едни от най-честите са:

- абсцеси;

- карбункули;

- циреи;

- екзема.

Не бива да се занимавате със самолечение на болен Мейн Куун, защото по този начин можете единствено да влошите здравето на котката си. Важно е навреме да заведете любимеца си на ветеринар, който да го прегледа и по-късно да изпише нужната медикаментозна терапия.

Друга постоянно срещани заболявания при породата Мейн Куун са тези на пикочната система. Провокиращи фактори могат да са небалансираното хранене, незадоволителният банкет на течности и нарушаването на процесите на всмукване на микроелементите. Важно е да обръщате внимание на симптоматиката, защото по този начин най-лесно ще можете да се ориентирате, че нещо не е наред с котката ви и би трябвало да я заведете в клиника, с цел да я прегледат, Основните признаци са:

 Мейн Куун

- мощна болка;

- оцветяване на урината в алено заради проникването на кръвни кафези в нея;

- затруднено уриниране или липса на такова;

- нараснала телесна температура.

Дори любимецът ви в никакъв случай да не е напускал жилището, това не е гаранция, че не може да се болести с някоя болест, която можете да донесете с калта по обувките си да вземем за пример. Именно по тази причина здравето на Мейн Куун зависи на първо място от вниманието и грижите, които стопаните отделят за своя домакински любим. Навременните котешки имунизации ще ви оказват помощ да предпазите питомецът ви от такива тежки вирусни болести като калицивироза, панлевкопения, ринотрахеит и хламидия, в това число бяс при котките.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР