МЕТРО България откри първия си обновен франчайз обект в България

...
МЕТРО България откри първия си обновен франчайз обект в България
Коментари Харесай

МЕТРО създава нова мрежа от магазини с амбицията да стане най-голямата по рода си у нас

МЕТРО България откри първия си освежен франчайз обект в България под името " Моят магазин " в центъра на Своге, оповестиха от комерсиалната верига.

До есента МЕТРО ще отвори и втори пилотен обект с марката " Моят магазин ", след което от октомври възнамерява да даде началото на агресия на франчайз мрежата от търговци с упоритостта до 2026 година тя да се трансформира в най-голямата по рода си в страната.

" Oт есента на тази календарна година планираме да стартираме плавна агресия на национално равнище. В момента сме в планова фаза на плана и проектите за съответно разгръщане предстоят да бъдат оповестени ", разясниха бъдещите си проекти пред money.bg от МЕТРО. Като обясниха, че вторият пилотен магазин се възнамерява да бъде открит във Велинград през лятото на тази година.
 KIKO Milano стъпва на българския пазар това лято
Най-популярната италианска марка за грим и козметика стъпва на българския пазар това лято

Предстои откриването на два магазина на веригата в два столични мола

Програмата е един от главните планове на компанията, включен в нейната тактика - софт франчайз модел, който да сплотява самостоятелни търговци под марката " Моят магазин ". Тя беше стартирана от МЕТРО България преди повече от 10 години.

" Тя е работила с стеснен обсег на деяние върху бизнеса на нашите сътрудници. Причината да решим точно в тази година да рестартираме франчайз мрежата е смяната в трендовете на пазара на обичайната търговия, както и новата посока за стратегическо развиване на компанията ни в дълготраен проект - като същински търговец на едро ", обясниха от комерсиалната верига.

Моделът е създаден във всеки един от аспектите му - клиентите ще открият актуализирана визия, селекциониран подбор, ценови модел, който разрешава на сътрудниците да бъдат съперници, лоялна стратегия, наръчници за систематизиране на комерсиалната повърхност и атрактивни промоции. По-конкретно става въпрос за устойчив b2b2c бизнес модел (бизнес към бизнес и бизнес към потребители), който ще разрешава на търговците да предложат по-привлекателно потребителско преживяване и да бъдат по-печеливши. Концепцията на модела е приспособена към изискванията в България.
 МЕТРО и неговите сътрудници дадоха формален старт на резервационната система
МЕТРО и неговите сътрудници дадоха формален старт на резервационната система " Преоткрий България "

" С рестартирането на франчайз мрежата от търговци МЕТРО България цели да помогне на притежателите на дребни и междинни магазини да бъдат по-успешни в един от най-конкурентните браншове. Предоставяйки пакет от услуги и ценови условия в границите на марката " Моят магазин ", целим да помогнем за опазване каузи на обичайната търговия в страната и развиването на локалните общности, " показа Никола Готрон, основен изпълнителен шеф на МЕТРО България.

По време на събитието Нина Копринджийска, заместник-кмет на Своге, показа, че е същинско наслаждение за жителите на града да имат съвременен магазин, в който могат да намерят всичко належащо.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР