Методология и критерии за оценка по процедура „Мерки за подобряване

...
Методология и критерии за оценка по процедура „Мерки за подобряване
Коментари Харесай

Приети са критерии за оценка на проекти за подобряване качеството на атмосферния въздух по ОПОС


Методология и критерии за оценка по процедура „ Мерки за възстановяване качеството на атмосферния въздух “ по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ бяха признати на състоялото се през днешния ден дванадесето съвещание на Комитета за наблюдаване на програмата. „ Основната цел на Управляващия орган и на локалната власт би трябвало да бъде постигането на съответни резултати за повишение качеството на въздуха “, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов на откриването. Той добави, че е значимо след решенията на днешния комитет в къси периоди допустимите общини да бъдат поканени да подадат своите планови оферти по процедурата.

„ Успешното осъществяване на плановете по ОПОС 2014-2020 година ще разреши да осигурим по-голямо финансиране през идващия програмен интервал за общините, които не могат да аплайват по актуалната процедура по предпочитана Ос 5 за възстановяване качеството на въздуха. Знаем, че финансовата поддръжка на програмата е значима за общините и по тази причина ще се постараем да подсигуряваме нужния запас и отсега нататък “, сподели министър Димов.

Допустими бенефициенти по процедура „ Мерки за възстановяване качеството на атмосферния въздух “, които дават отговор на критериите за допустимост и качество, са общините Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община. За определянето им са взети поради мнения и рекомендации на службите на Европейската комисия, отправени в границите на извършените механически срещи през 2018 година

„ Европейската комисия изцяло поддържа Управляващия орган на Оперативна стратегия „ Околна среда “ да концентрира капиталовия запас в избран брой общини “, безапелационен бе Аурелио Сесилио от Генерална дирекция „ Регионална и градска политика “ в Европейската комисия. „ Въпреки другите отзиви, ние считаме, че това е единственият верен метод за реализиране на забележима смяна в качеството на въздуха в българските градове. Важно е да се учим от процеса, с цел да построим устойчива наклонност за идващия програмен интервал, в който качеството на атмосферния въздух ще е основен приоритет “, добави той.

Комисията регистрира напредък в осъществяването на ОПОС, като приемането на методологията и критериите за оценка на процедурата за въздуха е още една крачка напред. Представителите на Европейска комисия обърнаха внимание, че за решаването на казуса с въздуха в общините би трябвало да се търсят и други ограничения и вложения отвън Оперативна програма „ Околна среда “.

На днешния Комитет за наблюдаване беше признат и планът на изменение на Индикативна годишна работна стратегия за 2018 година на Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “. Промените най-основно се отнасят до изместване на периодите за оповестяване на процедури и надлежно подаване на планови оферти по предпочитани оси „ Води “, „ Отпадъци “, „ Натура 2000 и биоразнообразие “, „ Превенция и ръководство на риска от наводнения и свлачища “ и „ Подобряване качеството на атмосферния въздух “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР