Методи Лалов предложи общината да бъде заинтересована страна по жалбата

...
Методи Лалов предложи общината да бъде заинтересована страна по жалбата
Коментари Харесай

Първи сблъсъци в новия Столичен общински съвет

Методи Лалов предложи общината да бъде заинтригувана страна по жалбата за отдръпването на 10 дка от парк Витоша.

© Юлия Лазарова С две горещи тематики стартира работата си новият Столичен общински съвет при днешното съвещание - рокадите в управлението на " Топлофикация София " и застрояването на парк " Витоша ". Първата бе сложена от Българска социалистическа партия, а втората - от " Демократична България ", което най-малко към този момент удостоверява поръчките за по-различна конюнктура, в която ГЕРБ ще ръководи столицата.

Показателно е и това, че новият устав за работата на Столичния общински съвет ще би трябвало бъде подготвен до края на тази година, вместо както се оферираше - до 19-ти януари. Той беше скъсен поради възражения от " Демократична България ", че " общината би трябвало да сложи упорит период ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Покрай всичко това бе определен и още един зам.-председател на съвета - Борислав Иванов от " Атака ", чията кандидатура беше оповестена, откакто се образува нова група в съвета - " Патриоти за София ". Той получи 55 гласа " за " и 6 " въздържал се ". Беше взето и решение за състава на членовете от другите комисии и бяха отправени няколко оферти, очертаващи първите цели в новия СОС.

На дневен ред: " Топлофикация " и парк Витоша

Калоян Паргов от групата на Българска социалистическа партия изиска трите комисии, които наблюдават активността на " Топлофикация София " - тези за инженерната инфраструктура и енергийното обмисляне, стопанска система и благосъстоятелност и по финанси и бюджет, да свикат незабавно за чуване управлението й. Причината по тази причина е, че на прага на отоплителния сезон шефът Кремен Георгиев бе отхвърлен, а на неговата позиция е определен без конкурс Александър Александров. " Считаме, че оттук насетне няма по какъв начин да научваме имената на нови ръководители, без да знаем кой е поел тази отговорност и кой ги е избрал. Настояваме да бъде задействана конкурсна процедура ", съобщи Паргов и добави, че общинските съветници би трябвало да се срещнат със положението на столичното парно. Според последния финансов доклад на сдружението задълженията му са над милиард, а насъбраната загуба - 670 млн. лева Предложението на Паргов беше утвърдено от ръководителят на СОС Елен Герджиков, който разгласи, че откакто бъдат образувани комисиите, това най-вероятно ще се случи.

Методи Лалов от " Демократична България " пък настоя за дейности във връзка с случая с изключването на 10 декара земя от естествен парк " Витоша ". След като екоминистърът Нено Димов позволи това да се случи преди близо две години и след това отдръпна заповедта си, казусът още веднъж излезе на дневен ред, тъй като съдът не почете отдръпването на възбраната. Сега се чака решението още веднъж да влезе в действие, сигнализира организацията " Зелени закони ", която подаде тъжба в съда в петък.

" Собствеността на жителите е неприкосновена съгласно Конституцията, само че публичният интерес изисква там, където има потребност от обществени площи, а при парк " Витоша " е по този начин, по тази причина не би трябвало да се вземат части земя. Има по какъв начин да бъдат обезщетени тези притежатели ", изясни Лалов. И предложи кметът Йорданка Фандъкова да причисли Столична община като заинтригувана страна при обжалването на заповедта, " каквато процедура има от цивилен организации ". За задачата " Демократична България " ще предложат плановата си декларация по въпроса на идващото съвещание.

Как ще работи комисията за новия устав

Работната група, която ще създаде новия устав на СОС, ще се състои от общо девет членове от всички партии. Председател ще бъде Силвия Христова от ГЕРБ, членове са Ботьо Ботев от ГЕРБ, Милка Христова и Диана Тонова от Българска социалистическа партия, Методи Лалов и Иво Божков от " Демократична България ", Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация, Борислав Иванов oт " Атака ", както и самостоятелният Борис Бонев.

За да бъде работата по правилника по-ефективна, Тома Белев от " Демократична България " подсети, че би трябвало да бъдат провеждани и съвещания с жители. " Съгласно закона за нормативните актове в процеса на създаването се организират съвещания с жителите и би трябвало да планираме опция да се проведат такива. Моето предложение е да са най-малко две ", съобщи той. Малина Едрева обаче побърза да го опонира, като подсети, че с цел да има разисквания, би трябвало да има и работен план, за който те да се отнасят. А подобен все още не е препоръчан.

Независимият Борис Бонев пък опита да балансира сред изявленията на двете политически групи, като съобщи, че е склонен с " Демократична България " за ясните и амбициозни периоди за изработката на плана, само че поддържа Едрева за това, че работната група би трябвало да показа проекта за деяние.

При структурата нови двама

Очаквано, ГЕРБ имат най-вече ръководители на комисии в новия СОС – 12 от общо 14. Силвия Христова продължава да бъде отпред на комисията за устройство на територията, архитектура, налична среда и жилищна политика, Лорита Радева - на тази по околната среда, а Малина Едрева ще продължи да ръководи комисията по обучение и просвета.

Нови ръководители са Прошко Прошков, който е отпред на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне и Таня Георгиева, която ще дава отговор за Комисията по децата, младежта и спорта. Екатерина Йорданова пък към този момент няма да ръководи комисията по превоза, а тази по европейски стратегии, планове и интернационално съдействие. Ботьо Ботев от ГЕРБ ще бъде отпред на на комисията по локално самоуправление и нормативна уредба, а Георги Георгиев ще размени предходният ръководител Орлин Алексиев в комисията по финанси и бюджет.

Двете председателски места, които не са заети от представители на ГЕРБ, са за Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация и Борислав Иванов от " Атака ". Първият оглавява комисията по превоз и туризъм, а вторият - тази по публичен ред и сигурност.

Независимият Борис Бонев беше определен за член на транспортната комисия и на тази по архитектура и градосутройство. Той изброи предпочитаните точки за бъдещата си работа в профила си във Фейсбук и съобщи, че ще търси усъвършенствания за всички участници в придвижването и ще работи за прелестен град с човешки мащаб.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР