Метанът ще стане най-скъпото гориво на пазара, ако се върне

...
Метанът ще стане най-скъпото гориво на пазара, ако се върне
Коментари Харесай

Ще поскъпнат ли газът и метанът?

Метанът ще стане най-скъпото гориво на пазара, в случай че се върне остарялото облагане за пропан-бутан, каквото желание разгласи финансовото министерство, споделят специалисти. Скокът ще е с до 35 стотинки, пресмятат от сектора. Поскъпване ще има и при газа след предлагането от министерството на финансите след 1-ви юли да отпадне понижената ставка от 9% за природния газ. По-скъпи горива и спад на потреблението – това чакат притежатели на бензиностанции, в случай че ставката на природния газ се вдигне от 9 на 20%. 
Прочетете още
Според Венцислав Пенгезов - притежател на бензиностанция „ пропан-бутанът е обществено гориво, дори някои му викат горивото на бедните, то е най-екологичното….би трябвало да бъде подтиквано ”.

От Българската петролна и газова асоциация изясняват, че в случай че предлагането на финансовото министерство бъде утвърдено, повишаването ще е с към 20-30 стотинки.

Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация прикани да се отстрани нулевата ставка на втечнения нефтен газ, нулевата ставка за метана. Практически това значи – 24 ст. нарастване на пропан-бутана и към 35 ст. на метана на кг. „ Това ще бъде в числа изражението за потребителя. По отношение на държавния бюджет това са към 110 милиона годишно в хазната ”.

„ При бензина и дизела няма причина за внезапен скок на цените ”, счита Бенчев и напомни, че скоро се чака да бъде оповестен европейски правилник за търговия с излъчвания в превоза и в постройките.

„ Механизмът ще бъде сходен на този във въглищните централи. Това значи, че за литър гориво евентуално ще се заплащат в допълнение към 80-90 стотинки ”, сподели Бенчев.

Предложенията за данъчни промени на Финансовото министерство ще бъдат препоръчани на новия парламент. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР