Meta - компанията-майка на най-голямата социална мрежа в света Facebook

...
Meta - компанията-майка на най-голямата социална мрежа в света Facebook
Коментари Харесай

Facebook, Google и YouTube губят пари заради спада в дигиталната реклама

Meta - компанията-майка на най-голямата обществена мрежа в света Фейсбук и Instagram - сподели разочароващи данни за приходите си от реклама, а скептицизмът на пазара докара до следващ внезапен спад на акциите ѝ с 12% единствено за ден.

Компанията на Марк Зукърбърг заяви за спад в приходите в третото тримесечие на 2022 година с 4% - до 27.71 млрд $. Това е втори следващ тримесечен интервал с негативна наклонност на приходите в компанията.

Борсовият ден в Съединени американски щати в сряда завърши при сериозен спад на акциите на Meta до 129.82 $ на дял, като търговията след затваряне на формалната борса е при още по-ниска цена. Обезценяването за ден е към 65 милиарда $ (на фона на общо 349 милиарда $ пазарната капитализация).

Meta не е единствената огромна софтуерна компания, която не съумява да реализира предстоящите си високи цели - същото се случва и в Гугъл и YouTube, чийто притежател Alphabet заяви за спад в рекламните доходи през последното тримесечие - от 56.3 на 54.5 милиарда $ в Гугъл и от 7.3 на 7.1 милиарда $ във видеоплатформата.

Основният проблем е обвързван с по-общото утежняване на икономическата обстановка и високата инфлация. Бизнес моделът на Гугъл и Фейсбук зависи съществено от рекламодателите, а сега те редуцират разноските за маркетинг.

Второто затруднение се оказва заложено от Apple. Преди година компанията на Тим Кук разгласи нови правила за отбрана на персоналните данни в своя App Store, които изискват от приложенията първо да желаят позволение от потребителите си, преди да могат да наблюдават техните данни. Това основава компликации за Meta да таргетира хора с персонализирани цифрови реклами в своите платформи.

Инвестирането на големи средства в създаването на визиите на Марк Зукърбърг за виртуална действителност е още един източник на настоящите проблеми за Meta. По време на видеоконферентна връзка с вложителите в сряда той оповестява, че трендът на фокусиране върху метавселената и създаването на изкуствен интелект ще продължи

" Мисля, че те ще са от фундаментално значение за бъдещето. Работата ни в това отношение ще има историческо значение и ще сложи основите на напълно нов метод на взаимоотношение сред хората ", твърди той.

Зукърбърг оповестява, че броят на всекидневните консуматори на платформите на Meta (т.е. на Фейсбук, Instagram и WhatsApp) се усилва с 4% за една година и към този момент стига до 2,93 милиарда души по целия свят.

" Макар че се сблъскваме с краткосрочни провокации при приходите, резервираме базовите си индикатори с вероятност за завръщане към по-силен растеж ", споделя още той.

Инвеститорите му обаче не са толкоз склонни на оптимизъм.

NPR цитират отворено писмо от Брад Герстнър, един от дългогодишните акционери в Meta, който приканва борда на шефовете да " се концентрира " върху напредъка на компанията, да редуцира най-малко 20% от настоящия си личен състав и да " възвърне доверието на акционерите, чиновниците и цялата софтуерна общественост ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР