Meta е изправена пред нов предложен колективен иск, който я обвинява

...
Meta е изправена пред нов предложен колективен иск, който я обвинява
Коментари Харесай

Съдят Meta, защото следи iPhone потребителите въпреки ограничението на Apple

Meta е изправена пред нов препоръчан групов иск, който я упреква в следене и събиране на персонални данни на консуматори на iPhone, макар функционалностите и политиките, основани от Apple, които имат за цел да спрат същия вид следене.
Прочетете още
През август беше разкрито, че с приложенията Facebook и Instagram, Meta може да наблюдава всички натискания на клавиши на потребителя, въвеждане на клавиатура и други, когато употребява браузъра в приложението. Когато консуматор щракне върху връзка в Instagram, да вземем за пример, Meta може да следи неговите взаимоотношения, селекции на текст и даже въвеждане на текст, като пароли и данни за персонална кредитна карта в този уеб страница.

Тази процедура за следене на консуматори е пряко нарушение на политиката на Apple за бистрота на следенето на приложения (ATT), която изисква приложенията да желаят единодушието на потребителите, преди да ги проследят в приложения и уеб страници, благосъстоятелност на други компании.

Заведено в сряда във федералния съд на Сан Франциско, ново дело упреква Meta в това нарушаване, както оповестява Bloomberg Law. Предложеният групов иск упреква Meta в нарушение на ATT рамката на Apple и щатските и федералните закони посредством събиране на потребителски данни без единодушието на потребителя в своите приложения за Фейсбук и Instagram.

В множеството приложения на ‌iPhone‌ разработчиците употребяват Safari на Apple, с цел да отварят връзки в своите приложения. Meta обаче създаде персонализиран браузър в приложението, основан на рамката WebKit на Apple за Instagram и Фейсбук. Браузърът на Meta разрешава да инжектира проследяващ JavaScript код, наименуван „ Meta Pixel “ във всички показани връзки и уеб страници.

Делото упреква Meta, че употребява браузъра в приложението във Фейсбук и Instagram като метод за заобикаляне на разпоредбите, наложени от Apple, за попречване на нежелано следене на консуматори. „ Това разрешава на Meta да прихваща, следи и записва взаимоотношенията и връзките на своите консуматори с трети страни, предоставяйки данни на Meta, които тя агрегира, проучва и употребява, с цел да усили приходите си от реклама “, се споделя в делото.

От въвеждането си през юни 2021 година Meta се противопоставяше на политиката на ATT на Apple, потвърждавайки, че ще навреди на дребния бизнес, който разчита на персонализирани реклами.

Meta даже разгласява в реклама във вестник на цяла страница, че Apple вреди на способността на дребния бизнес да се развива, защото в случай че потребителите се откажат от следене, е по-малко евентуално да видят реклами, персонализирани и предложени за тях. ATT рамката на Apple оказа въздействие върху бизнеса на Meta, защото се чака да загуби 10 милиарда $ доходи единствено тази година.

Говорител на Meta даде на MacRumors следното изказване:

" Тези обвинявания са неоснователни и ние ще се защитим пламенно. Създадохме нашия браузър в приложението, с цел да зачитаме избора на дискретност на потребителите, в това число по какъв начин данните могат да се употребяват за реклами ".

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР