Местните власти от общините с българско население в украинската Одеска

...
Местните власти от общините с българско население в украинската Одеска
Коментари Харесай

Българи от Украйна призоваха Костадинов да бъде подведен под отговорност

Местните управляващи от общините с българско население в украинската Одеска област се обърнаха с писмо до българския парламент заради скандалните изказвания на ръководителя на партия " Възраждане “ Костадин Костадинов, настояващ за отделянето им в автономност.

Припомняме, през предходната седмица той се разгласи за автономност на украинските райони с компактни бълъгарски общности. Освен това Костадинов заплаши, че в случай че дойдат на власт ще депортират всички украински бежанци от България. Искания за автономност в никакъв случай не са отправяни от българите в Украйна, само че обслужват имперските желания на Русия, която употребява тематиката за автономията за налагане на своето въздействие и пробутване на териториални искания. Същевременно българите в Украйна я одобряват за своя татковина и доста от тях я  защитават в редовете на ВСУ против съветските окупатори - дадоха и жертви в тази война. 

Ето и цялостния текст на писмото им

Ние, представителите на локалните управляващи на Украйна, градовете и селата на Одеска област, където плътно живее българската общественост, осъждаме изявлението на водача на партия " Възраждане " Костадин Костадинов по отношение на концепцията за автономност на българите в Южна Бесарабия.

Това е груба интервенция във вътрешните работи на страната Украйна, поддръжка за фракционизъм и съветска военна експанзия против Украйна.

Припомняме, че едвам след възобновяване на независимостта на Украйна през 1991 година етническите българи получиха всички законодателни и в действителност благоприятни условия да запазят своята еднаквост, да учат и развиват своя език и просвета.

Децата от етнически български генезис могат да учат българския език като роден даже в изискванията на военно състояние, след съветската инвазия в Украйна, в изискванията на непрекъснат съветски ракетен и въоръжен гнет.

От друга страна, проучването на български език е неразрешено от съветските окупатори на територията на Запорожка област, където също живеят нашите сънародници и чакат освобождението и връщането на украинската власт.

Припомняме ви още един път, че промяната за децентрализация на Украйна през 2020 година се организира след дейни съвещания с локалните общности, в това число българската, и взе поради желанията на българската общественост и други представители на националните общности на Украйна.

И също по този начин желаеме да подчертаем, че украинската част на Бесарабия, Одеска област е мултикултурен район и че сходни сепаратистки изявления на представител на българските управляващи наскърбяват освен българите в Украйна, живеещи в Бесарабия, само че и гагаузите, молдовците, липованците, албанците, ромите, германците, арменците и другите нации, които живеят спокойно дружно на тази територия повече от 200 години.

Призоваваме българския парламент да осъди управлението на партия " Възраждане " в опитите му да се намесва във вътрешните работи на Украйна и да употребява украинските етнически българи като инструмент за прикриване на своите мръсни политически ползи. Припомняме, че поради проруската си активност той беше приет за зложелател на Украйна, изпъден от територията на страната ни, а Службата за сигурност на Украйна му наложи 10-годишна възбрана за влизане.

Етническите българи на Украйна пазят страната и домовете си от агресора, тъй като съветската окупация носи неправда и подтисничество на всички нации, като се изключи съветския. Това следим в окупирания Крим, в окупираните Мариупол, Бердянск и Мелитопол. Българите на Украйна, представители на нашите общности, се борят за свободата на своята страна и умират, защитавайки я.

Още по-смущаващи са заканите на водача на партия " Възраждане " за изселване на украински бежанци от територията на България. Това е жестоко нарушаване на човешките права, демонстрира разпалване на омраза и ненавист.

Припомняме, че измежду десетките хиляди бежанци от Украйна, които сега са в България, има хиляди и хиляди украински жители от български етнически генезис.

От началото на войната хиляди наши украински българчета студенти и претенденти постъпаха в образователни заведения в България и възнамеряват да продължат да се учат и живеят там. Разпалването на омаразата към всичко украинско ще се отрази и на тях. Всичко това е жестоко нарушаване на европейските закони и съглашения, и двусторонните контракти за съдействие,  всичко това може да утежни дългогодишната дружба и възстановяване на връзките сред България и Украйна.

Молим Народното събрание на България, както и всички способени органи в България, да подхващат всички нужни ограничения, водачът на Възраждането да бъде измамен под отговорност. Престоят на К. Костадинов като ръководител на Комисията за българите в чужбина в 48-ото привикване на Народното събрание се трансформира в срамна страница от историята на България.

Българската общественост в Украйна е най-старата и най-многобройна. Дейността на К. Костадинов отпред на този значим комитет, неговата открита поддръжка на съветската експанзия, лишила живота на доста жители от български етнически генезис и донесла съсипия в домовете на нашите сънародници, е закононарушение против човечеството и против българския народ както в България, по този начин и отвън нея.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР