Местни избори 2019 ЦИК обяви избирателната активност на втори тур

...
Местни избори 2019 ЦИК обяви избирателната активност на втори тур
Коментари Харесай

ЦИК обяви избирателната активност на втори тур

Местни избори 2019 ЦИК разгласи изборната интензивност на втори тур " Изборите минаха в динамична конюнктура - арестувани са 60 лица ", разгласи по-късно Младен Маринов 6 ноември 2019, 15:29  ЦИК разгласи изборната интензивност на втори тур
ЦИК разгласи изборната интензивност на втори тур
 Веселин Марешки: Пълен неуспех на дребния съдружен сътрудник
Веселин Марешки: Пълен неуспех на дребния съдружен сътрудник
 Експерти: „ Не поддържам никого
Експерти: „ Не поддържам никого " предопредели резултата в София
 Българска социалистическа партия: Нямаме законово право да желаеме анулиране на изборите
Българска социалистическа партия: Нямаме законово право да желаеме анулиране на изборите
 Томислав Дончев не е обезпокоен, че Мая Манолова желае анулиране на изборите
Томислав Дончев не е обезпокоен, че Мая Манолова желае анулиране на изборите
 Политиците гласоподаваха, какво споделиха
Политиците гласоподаваха, какво споделиха
 Каква е изборната интензивност в деня на балотажа
Каква е изборната интензивност в деня на балотажа
 В 18 регионални града гласуваме за кмет
В 18 регионални града гласуваме за кмет

збирателната интензивност към 20.00 часа на втория тур е 42,10 %, като тя е изчислена на основата на общия брой гласоподаватели, които са дали своят вот за кметове на общини и кметове на кметства, което като безусловно число са 1 674 147 гласоподаватели.

Това сподели представителят на ЦИК Александър Андреев на брифинг след провелите се избори за локална власт, представен от "Фокус ".

Във връзка с зародилата техническа неточност на ЦИК Андреев изясни, че става въпрос за броене на подписите в изборните описи.

(Заради техническата неточност от Избирателната комисия преизчислиха интензивността за София на първия тур. Още прочетете тук.)

"Числото е взето на основата на гласоподавателите, по подписите в изборните описи. Говорим за гласоподаватели, а не за гласове. Все още има такива данни, които излизат, че става въпрос за гласове, не за гласоподаватели ", уточни той.

По данни на ЦИК н ай-висока интензивност е регистрирана в Белене и в Георги Дамяново – 83,33 %, а в Белене – 83,3 %.

Най-ниската изборна интензивност е в Пловдив – 28,91 % и във Варна – 28,97 %.

Изненада при районните кметове след окончателните резултати

Преференции

"От всички дали своят вот в изборите за общински съветници, 44% са се възползвали от преференция. Това са 1 363 183 гласоподаватели. В 16 от листите има пренареждане въз основа на преференциите ", сподели още представителят на ЦИК.

" Най-много гласоподаватели, употребявали преференция в страната са в Симитли – 92%, на второ място в село Челопеч – 86%. Най-малко гласоподаватели са се възползвали от преференциален избор в Черноочене – 3%, Якоруда – 4% и в Хитрино – 8%. В огромните градове потреблението на преференциален избор варира сред 30-40%. Като цяло българите се възползват от тази опция ", разяснява Андреев.

Той заяви, че от всички дали своят вот на изборите в София, 21% са дали своят вот с преференция, в Пловдив – 36% от гласоподавателите, а във Варна – 45%.

Малко по-късно по време на чуването си във Вътрешна комисия,

вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че

"изборите минаха в динамична конюнктура - арестувани са 60 лица ".

Маринов отговори след въпрос на депутата от ГЕРБ и ръководител на Вътрешната комисия Пламен Нунев.

Каква е изборната интензивност в деня на балотажа

"Изборите минаха в една динамична конюнктура, обвързвана с голям брой сигнали. Сигналите, които сме приели за първи и втори тур за 2019 са 1644 ", сподели Маринов. Той изясни, че съпоставени с изборите за локална власт през 2015 година са били 2528.

"Голяма част от сигналите бяха от компетентността на ЦИК или ОИК по места ", сподели министърът. По думите му са формирани 95 досъдебн ипроизводства.

"В рамките на тези досъдебни производства са арестувани 60 лица, против 75 през 2015 година Това, което отчитаме като повишен индикатор са формираните предупредителни протоколи по Закона за Министерство на вътрешните работи ", изясни министърът.

Той посочи, че когато сигналът бъде тестван и не са събрани задоволително данни и не е формирано досъдебно произвеждане, се сформират предупредителни протоколи.

"2019 година те са 2 348, през 2015 - 1 662. Този индикатор въздейства на превантивните ограничения, които са подхванати от Министерство на вътрешните работи по застраховане на изборите. Това е, което мога да ви кажа в най-общ проект. По съответните досъдебни производства, по някои от тях още се организират дейности по следствие. Представляват правосъдна загадка и няма по какъв начин да дадем повече конкретика ", добави Маринов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР