Места за стимулиране на графити изкуството и нови правила и

...
Места за стимулиране на графити изкуството и нови правила и
Коментари Харесай

Стени за рисуване на графити в София, глоби от 100 до 2000 лв. за драскане по фасади - Общество

Места за стимулиране на графити изкуството и нови правила и санкции - санкции от 100 до 2 000 лева против драскането по фасади, обекти и детайли на градското обзавеждане в София показаха ръководителят на СОС Георги Георгиев дружно с основния проектант Здравко Здравков, зам.-кмета по строителство инж. Ангел Джоргов, общинския консултант Симеон Колев и Иво Пенев от Столичния инспекторат.  

Пространствата за създаване на стени за свободно обрисуване на графити са под " Моста Чавдар ", подлезите на естакадата към гара " Подуяне " по продължение на бул. " Ботевградско шосе ", свободна стена в Южен парк 2 до ОКИ " Топлоцентрала " и свободна стена в парк " Студентски “. Определените места са съгласувани с основния проектант на София Здравко Здравков и разисквани с представители на общността на графити създателите.

Освен това се вкарва бърза и лесна процедура за изрисуване на фасада/калкан, след единодушие на етажната благосъстоятелност на постройката, разработване на образен план и координиране от Направление архитектура и градоустройство.

Успоредно с това стартира огромно разчистване на надраскани фасади, места, обекти и детайли на градското обзавеждане – като начало в Зона I и Зона II – историческата част на София, в която има доста единични и групови монументи на културата и е привлекателен туристически център.

„ Да почистим „ лицето на града “ и да покажем какъв брой красива е нашата столица със старите си здания, строени по австрийски фасон, с архитектурните си шедьоври, които не могат да бъдат видяни зад безобразните драсканици на хора без отговорност и отношение към близките. Освен това натоварената образна среда потиска в действителност впечатляващите графити, които са изрисувани на избрани места. Много е значимо да разграничим вандализма от изкуството. Надявам се, че ще сложим началото на този развой и напълно скоро ще зарадваме софиянци и гостите на столицата с една чиста и подредена среда. “, показа пред публицисти Георги Георгиев.

Почистването на надраскани фасади, места и обекти ще бъде последователно разширявано, с цел да бъдат обхванати още зони от територията на Столичната община, а не да бъде лимитирано само в централната градска част. Ще бъдат почиствани и частни здания, при подадени сигнали и след експлицитното искане от страна на живущите в Столичния инспекторат.

Въвеждат се експлицитни правила и наказания за нарушителите, като се основава нов член в Наредбата за публичния ред на територията на Столичната община:

Чл. 4а. (1) Забранява се драскането, рисуването и писането на думи, текстове, рисунки, графични изображения и каквито и да е други знаци на фасадите на здания, здания на религиозни храмове, монументи, паметни плочи, огради, декоративни стени и други публични здания, коридори, подлези, надлези и други детайли на градското обзавеждане, в това число и транспортните средства на публичния превоз, както и на всяко друго, непредвидено за задачата място.

Ще се ускори контрола за спазването му посредством регулярни обходи, инспекции на терен, в това число и сформиране на актове за определяне на административно нарушаване от чиновници на Столичен инспекторат.

Предвидените санкции за нарушителите са в размер от 100 до 2 000 лева

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР