Месопреработвателите настояват за по-нисък ДДС за всички хранителни стоки като

...
Месопреработвателите настояват за по-нисък ДДС за всички хранителни стоки като
Коментари Харесай

9% ДДС за храните поискаха производители

Месопреработвателите упорстват за по-нисък Данък добавена стойност за всички хранителни артикули като мярка за битка с високата инфлация. Това разгласи шефът на Асоциацията на месопреработвателите в България доктор Диляна Попова, представена от economic.bg. Това е и остаряло предложение на Българска социалистическа партия. При договарянията за сформиране на държавно управление левицата изиска 9% Данък добавена стойност за храните от дребната потребителска кошница. Земеделският министър Иван Иванов съобщи, че ще постави оптимални старания за понижаване на Данък добавена стойност, само че изясни, че крайното решение ще се вземе от обединението. Предложение за понижаване на ставката на Данък добавена стойност на храните има и от хлебопроизводителите. Казусът е дискутиран неведнъж в Народното събрание. Мярката би коствала към 1 милиарда лева на година за бюджета.

" От хранителната промишленост продължаваме да настояваме като антиинфлационна мярка в България да бъде понижен Данък добавена стойност на 9%. Това не е волност, а ще защищити бранша от инфлацията ", сподели Попова. Тя напомни, че от 2019 година в Румъния се ползва Данък добавена стойност от 5% за здравословни и обичайни храни, в това число зеленчуци и плодове, вместо общоприетата ставка от 19%. В Германия ставката на Данък добавена стойност от 19% беше понижена на 16% по време на рестриктивните мерки поради пандемията. Ставката от 7% за главните хранителни артикули беше изменена на 5%. В Полша ползват 8% Данък добавена стойност върху зеленчуците и плодовете вместо високия налог върху продажбите от 23%. Данък добавена стойност върху храните беше понижен до 5% по време на епидемията от КОВИД-19 и се чака да стане 0% тази година, с цел да ограничи инфлацията, изясни Попова. Cпopeд нея се oчaквaт фaлити нa бългapcки кoмпaнии зapaди pacтящитe цeни нa електрическата енергия и гopивaтa. " Нaдявaмe ce пpaвитeлcтвoто дa oткликнe нa нaшaтa мoлбa за понижаване на Данък добавена стойност. Toвa e eдинcтвeният нaчин дa ce изcвeтли ceктopът и дa нe ce вдигaт цeнитe ", сподели Попова.

Животът ще продължава да нараства през идващите месеци. Най-вероятно инфлацията ще остане висока през цялата година, предвижда финансистът Даниел Дончев пред " Моите пари ". Пандемията и високите цени на енергоносителите доведоха до рекордни стойности на инфлацията от 2008 година насам. Поскъпването на живота потребителите усещат най-вече в магазина. " Инфлацията е към този момент изпусната от бутилката и малко мъчно ще се върне назад бързо. Най-вероятно тя ще остане висока и през тази година, като е допустимо и през идващите няколко месеца тя да продължи да нараства ", предвижда Дончев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР