Месните продукти ще поскъпнат след Нова година с около 4-5%,

...
Месните продукти ще поскъпнат след Нова година с около 4-5%,
Коментари Харесай

Скок на цените на месните продукти след Нова година! С колко?

Месните артикули ще нарастнат след Нова година с към 4-5%, съобщи Атанас Урджанов, ръководител на Асоциацията на месопреработвателите. „ 15% от нашите индустриални разноски са електрическа енергия. Няма по какъв начин при идното повишение - от 80 лева сега ще стане 105 – 110 лева след Нова година – няма по какъв начин да не нарастнат “.

Урджанов акцентира, че и все още в сектора се стремят да свият разноските. Все отново той се надява да няма банкрути на компании: „ За нас е значимо да няма шокови и непредвидени поскъпвания. За нас това са непредвидени разноски. Очаква ни една тежка и непредвидима година, в случай че продължаваме по същия метод. То не е единствено тока, чакаме цената на газа, тол тaкси, винетки и какво ли още не “, сподели той пред БНР.

На този стадий не е обсъждан митинг на месопреработвателите. "Чака ни извънредно тежка година, цялостна с провокации ", сподели също и Марияна Кукушева - ръководител на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Производителите споделят, че точно те ще усетят най-сериозния удар. 10% от цената на всяка закуска и всеки самун е електрическа сила.

„ При всички случаи, дори поглеждайки върху Бюджет 2019, където има заложена към 4% инфлация, излиза наяве, че стандартът на живот в България от позиция на цените ще продължи да гони европейските такива. Въпросът е ние да удържим като бизнес и да се опитваме да повишаваме заплащането на служащите.

Независимо, че хлебарите се трансфораха в предпазена специалност, искащи да работят в сектора мъчно се намират “, съобщи тя. Кукушева акцентира, че тази година цената на брашното се е повишила с 35% “ „ Цената на силата ще се отрази и при мелничарите и тези 35% към днешна дата чакаме да бъдат поправени с посока нагоре от 1 януари. Тя също се надява да няма банкрути на сектора. По думите й надали ще има и митинги.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР