Мешчанският съд в Москва осъди опозиционния руски политик Иля Яшин

...
Мешчанският съд в Москва осъди опозиционния руски политик Иля Яшин
Коментари Харесай

Осъдиха руския опозиционер Иля Яшин на 8 години и половина затвор за видео за Буча

Мешчанският съд в Москва осъди опозиционния съветски политик Иля Яшин на осем години и половина колония по обвиняване в разпространение на " фейкове " за съветската войска.

След излежаване на присъдата му е неразрешено да употребява интернет в продължение на четири години. Държавният прокурор искаше политикът да бъде наказан на девет години затвор.

Наказателното дело бе формирано поради живо включване в интернет на Яшин, в което той приказва за убийствата на цивилни в Буча в Киевска област по време на съветската окупация. Според прокуратурата политикът е разпространявал " умишлено погрешна информация " с " претекстове на политическа ненавист ", макар че е " знаел ", че Русия подхваща ограничения " за поддържане на мира и сигурността ". В средата на юли Яшин бе задържан за " фейкове " за съветската войска.

Яшин не се призна за отговорен пред съда. Той съобщи, че във видеото е цитирал както украинската позиция по отношение на убийствата в Буча, по този начин и позицията на съветското министерство на защитата, а също и отчети на самостоятелни публицисти.

Иля Яшин е един от дребното съветски опозиционери, които намерено се оповестиха против войната, до момента в който са в Русия и на независимост - както стана ясно през днешния ден, към този момент няма да бъде. (Алексей Навални прави антивоенни изказвания в съда и - посредством юристите си - от затвора).

Преди това политикът съобщи още, че в случай че е желал, е можел от дълго време да избяга, само че не го прави, тъй като обича страната си. " Не напущам, тъй като не считам, че върша нещо, което опонира на ползите на страната ми. Аз съм родолюбец на Русия ", сподели той.

Яшин, който е приет в Руската федерация за задграничен сътрудник, е роден на 29 юни 1983 година в Москва. Родителите му работят в Научноизследователския институт по радиофизика по време на руската ера, а татко му по-късно открива личен дребен бизнес. Политикът приключва Международния самостоятелен еколого-политологичен университет със компетентност " Политология ", след което има следдипломна подготовка в катедрата по приложна политология във Висшата школа по стопанска система.

Яшин стартира политическата си кариера през 2000 година в младежкото придвижване към партия " Яблоко ", а шест години по-късно става член на федералното бюро на партията. След несполучливите избори за " Яблоко " парламентарни избори през 2007 година, в партията избухват вътрешни спорове: Яшин влиза в открита борба с управлението, упрекнат е в опит за разединение на партията и е изключен от нея. След това става съосновател на демократичното придвижване " Солидарност ", което сплотява такива видни опозиционни политици като Борис Немцов и Гари Каспаров.

Яшин е един от водачите и дейните участници в всеобщите политически митинги през 2011-2012 година На един от митингите той се среща с Ксения Собчак (дъщерята на губернатора на Санкт Петербург Анатолий Собчак по времето на който стартира издигането Владимир Путин) и сред тях стартира връзка.

 Ксения Собчак се е завърнала в Русия Виж още

Новината за това се разчува в медиите през юни 2012 година, откакто една ранна заран в жилището на телевизионната водеща, каквото тогава е Собчак, нахлува полиция със заповед за обиск и го открива там. По-късно Собчак и Яшин се появяват като двойка в документалния филм " Срок ", отдаден на политическия митинг и неговите водачи. Връзката им обаче не продължава дълго и двойката се разделя в края на 2012 година Според Собчак тя е била основател на раздялата, само че по-късно приказва за Яшин със благосклонност.

През 2017 година Яшин е определен за общински народен представител в Москва - оглавява Красноселския областен съвет на депутатите. През 2018 година той декларира желанието си да се кандидатира за кмет на столицата, само че не съумява да премине през общинския филтър. През идната година Яшин се пробва да се кандидатира за Московската градска дума. Според социологическите изследвания той е имал огромни шансове да завоюва в своя изборен регион, само че изборната комисия анулира над 10% от събраните в негова поддръжка подписи и политикът не е бил позволен до присъединяване в изборите.

След началото на военната интервенция в Украйна през февруари 2022 година Яшин обществено подлага на критика дейностите на съветските управляващи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР