Месеци след началото на войната в Украйна българската армия се

...
Месеци след началото на войната в Украйна българската армия се
Коментари Харесай

Армията ни остава гладна насред война

Месеци след началото на войната в Украйна българската войска се оказва без храна и питиета. Това не е оригиналност за армията ни – години наред за българското Министерство на защитата провеждането на социална поръчка за доставка на хранителни артикули се оказва непостижима задача. 

Заради тези систематични провали законът бе изменен и вместо храна армията ни има право да получава левовата й равноценност. В обстановка на нараснал риск за сигурността и потребността от осъществяване на доста повече учения обаче схемата пари вместо храна не работи. В момента МО се пробва незабавно да откри решение, само че за следващ път е провело мощно съмнителна процедура, която е отхвърлена като неприемлива от Агенцията за публични поръчки. Това демонстрират документи, с които „ Сега “ разполага.

 

Как се е стигнало дотук?

 
Според информация на „ Сега “ процедурата за намиране на незабавен снабдител на хранителни артикули и питиета за въоръжените сили е била готова още при министър Драгомир Заков. Заради неналичието на време юристите в МО са решили да се възползват от изключение в Закона за публичните поръчки, което разрешава процедурите по Закон за обществените поръчки да не се ползват в поръчки за потребностите на защитата, в случай че осъществяването им е обвързвано със специфични ограничения за сигурност с оглед отбрана на съществени ползи на страната. За възлагането на такива действия се ползва специфична разпоредба, която изисква обосноваване на изключението и решение на Министерски съвет. 

В осъществяване на тази разпоредба от МО са показали доставката на храни като въпрос от главен интерес на България. В отчета до Министерски съвет се акцентира, че сега няма настоящ контракт, а ситуацията е изменена и неосигуряването на храни и питиета основава риск за отчасти и неефективно осъществяване на дилемите. С тези причини в МО са решили, че може да не ползват Закона за публични поръчки и да стартират непосредствено диалози с четири огромни компании, снабдители на хранителни артикули – „ Лидъл България “, „ Метро Кеш ен кери България “, „ БИЛЛА България “ и „ Кауфланд България “. С компаниите са извършени работни срещи. От „ Лидъл “ са отказали с аргумента, че нямат процедура да извършват контракти за доставяне на обществени възложители. От „ Кауфланд България “ също са се отдръпнали след извършена първа среща с аргумента, че предметът им на активност е търговия на дребно и не могат да извършват контракти за доставки. От „ БИЛЛА България “ пък дали отговор, че не разполагат със личен превоз, нямат опция за дребни разфасовки и имат стеснен складов потенциал. Така цялата процедура на договаряния финишира с един подобаващ реализатор – „ МЕТРО Кеш енд кери България “, която разполага със личен превоз и се наема да извърши дейностите. Предвидено е с нея да бъде подписан 12-месечен контракт на стойност 12 млн. лева. 

 

Всичко това поражда купища въпроси

 

Самата концепция да се договаря с огромни хранителни вериги е доста странна. Те в действителност доставят на едро, само че за свои цели, и е необичайно да се чака да покрият цялата логистика на МО.

Странна е и концепцията за централизиране на доставките в една компания – до момента всички публични поръчки за храни и питиета на армията са били разграничени на обособени позиции. Обстоятелствата стават още по-съмнителни, в случай че се отчетат данните за разполагаем личен превоз на определения реализатор. Според Националния указател на транспортните средства за транспорт на храни компанията разполага с общо 5 регистрирани лични автомобила. 

Освен с логиката всичко това е в прорез и със закона, излиза наяве от мнение на Агенцията за публични поръчки. Според АОП при доставките на храни за въоръжените сили не може да се приказва за отбрана на главен интерес на България и Министерство на защитата следва да приложи някой от нормалните режими за възлагане на публични поръчки по Закон за обществените поръчки. „ Според насоките на Европейска комисия по използване на изключенията потреблението на думата “основни ” акцентира изключителния темперамент на това съображение, заради което то касае единствено поръчки от първостепенно значение за сигурността на страните членки... Следва да се означи, че в Закон за обществените поръчки са планувани и уредени голям брой вероятни решения за случаите, при които е от голяма важност своевременното възлагане на поръчките /каквито претекстове се показват в плана на доклада/, в това число и когато е налице изключителна неотложност. Тези благоприятни условия са в сходство с използваните европейски наставления “, написа в мнението на АОП. Оттам акцентират, че няма проблем при такива незабавни поръчки да се заложат и експлицитни условия за дискретност на информацията, в случай че има съображения за секретност. От организацията показват съответните законови текстове, регламентиращи възлагане на поръчки по неотложност, в това число и процедурата договаряне без съобщение. 

Казусът с прехраната на армията посред война идва след

 

поредност от провалени крупни публични поръчки

 

Прегледът обратно във времето демонстрира, че постоянните процедури, обявявани по Закон за обществените поръчки, по предписание се приключват със съмнителни претекстове. А храните и напитките за армията се обезпечават или при нарушение на закона, или в паричната им себестойност.

Последната провалена социална поръчка е от 2021 година Тя е оповестена на 29 март 2021 година – броени дни преди третият кабинет на Бойко Борисов да подаде оставка. Прогнозната стойност на доставките е 26,3 млн. лева без Данък добавена стойност, като договорите следва да са тригодишни и да покрият 13 съответни района на страната. 17 участници са подали предложения, като на 26 април МО е изискало част от тях да дават спомагателни документи. След приемането им на съвещание, извършено на 12 ноември 2021 година, комисията взема решение, че 6 участника не дават отговор на условията и ги отстранява. Вместо да продължат с класирането на останалите обаче, комисията взема решение, че процедурата следва да се приключи напълно. Основната причина за прекратяването на поръчката са промени в закона за защитата и въоръжените сили, влезнали в действие от 1 септември 2021 година С тях към състава на въоръжените сили са добавени две нови командвания – за логистична поддръжка и за комуникационно-информационна поддръжка. Няма по какъв начин поръчката да се съобрази с нововъзникналите потребности за обезпечаване на храна и питиета и за тези структури, тъй като е стартирала преди тези промени, се акцентира в решението за преустановяване на комисията. 

 

Щеше да е хубаво това изказване да дава отговор на истината, само че не

 

Текстовете за основаване на нови структури в армията в действителност влизат в действие от 1 септември, само че са признати с промени в закона, обнародвани на 19 март 2021 година Още тогава се е знаело, че такива структури в армията ще има, а поръчката е стартирана след тази дата. Нещо повече – двете нови командвания са в действителност правоприемници на към този момент съществували структури и не се основават от нулата, т.е. потребностите им значително би следвало да са били покрити. Освен това по поръчката е обезпечена опция за надхвърляне при нужда с до 20% на заложените количества, т.е. има еластичност. Всичко това навежда на мисълта, че в МО е търсена благовидна причина за преустановяване на поръчката. Това става в края на служебния кабинет, при министър Георги Панайотов. 

Този процес на събитията е стопроцентово де жа вю. По сходна траектория през административно бавене, извъртане и в последна сметка – преустановяване, се разви и предходният опит на МО да подписа тригодишни контракти за доставка на храни и питиета на армията – от края на 2015 година И тази поръчка бе с планирана цена от близо 26 млн. лева (25,8 млн. лева ), като тя мина през процедура по обжалване и последвало отвращение на МО да извърши правосъдно решение и да продължи надпреварата. В последна сметка и този търг бе преустановен през 2018 година – три години след откриването му, а формалната причина още веднъж бе – настъпила метаморфоза на армията, смяна в състава на въоръжените сили и в това време изменен Закон за обществените поръчки (нищо, че той не касае заварени случаи). Тези дейности на МО доведоха до огромен скандал и обвинявания в нарушение на закона към някогашния боен министър в кабинета на ГЕРБ Красимир Каракачанов. Разследване на bTV от това време сподели, че с цел да се обезпечават въпреки всичко храни, в продължение на три години са платени 30 млн. лева по дребни търгове за до 30 000 лева При този невисок предел по Закон за обществените поръчки не се изисква съревнование. Това на процедура съставлява непозволено разтрошаване на поръчката и липса на гаранции за качеството на храните. До последно обаче тогавашният министър Красимир Каракачанов твърдеше, че в дейностите на МО няма нищо неправилно. Драмата с контракта за храните се изостри и поради въведена през 2016 година законова възбрана полагаемото да се дава в левовата му равноценност. През 2019 година тази опция бе върната в закона. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР