Месеци преди да избухне финансовата криза през 2008-а банкови величия - ...

Месеци преди да избухне финансовата криза през 2008-а банкови величия -

Синдромът Евъргранд ни връща към времената на Бърнанке

Месеци преди да избухне финансовата рецесия през 2008-а банкови величия - от тогавашният началник на Федералния запас Бен Бърнанке надолу - успокояваха, че сътресенията в бранша на високорисковите ипотеки са " управляеми " .


Тази фраза се върна, този път в речника на китайците, до момента в който регулаторите от Пекин се надпреварват да твърдят маркетите , че второто по мощност глобално стопанство ще може да премине гладко през рецесията в " Чайна Евъргранд груп " . Инвеститорите пък се надяват, че китайските парични стратези ще бъдат по-добре готови , с цел да изолират пораженията от нея, в сравнение с бяха сътрудниците им от Уолстрийт преди 13 години.  


Председателят на Народната банка на Китай - Уай Ганг - съобщи по време на виртуална среща на Г-30 на 17 октомври, че управляващите " могат да овладеят риска " Евъргранд " и че докараният до окаяно положение заможен бизнесмен буди напълно едва безпокойствие . Друг пълномощник на китайската централна банка пък дефинира два дни по-рано в брифинг за медиите ситуацията като " контролируемо " . 


Засега финансовите маркети не наподобяват характерно разтревожени, че казусите на " Евъргранд " могат да прераснат в рецесия , сходна на срутва през 2008-а.


Кредитният стрес не се е разпрострял кой знае какъв брой отвън китайския отрасъл на строителните бизнесмени , а стабилността на юана допуска , че финансов отлив не е на дневен ред. Централните банкери в Южна Корея, Малайзия и Европа са оптимисти за рисковете, а болшинството играчи от Уолстрийт отхвърлят сравненията със съдбата на " Лиймън брадърс холдингс " . Цените за обезпечаване против банкрут на китайския държавен дълг се понижиха през финалната седмица. 


Един от рефрените на оптимистите е, че Пекин е допринесъл за възникването на стресовата позиция в " Евъргранд " като е стегнал изискванията към имотния отрасъл , заради което може да взе решение да ограничи вредите , в случай че се наложи. Регулаторите са поискали през септември от някои банки да ускорят утвърждаването на ипотечните контракти през четвъртото тримесечие, настояват осведомени с казуса лица - сигнал, че виновните органи смекчават ограниченията в някои области. 


Все още макар че не могат да се подценен сериозните сигнали за отражението на рецесията върху по- необятен кръг стопански субекти. Публикуваните на 18 октомври данни показват , че жилищните продажби в Китай са паднали със 17% годишно през септември, а икономическият напредък се е забавил по- изобилно от упованията . Континенталният маркет на облигации, оценяван на 12 трлн. щ. $ , също е почнал да се пропуква. 


Шефът на звеното за азиатски изследвания в швейцарската " Банк Юлиус Бер " - Марк Матюс - разяснява за телевизия " Блумбърг " на 18 октомври, че " секторът на недвижими парцели има една трета порцион в китайското стопанство и е огромният слон в стаята " . Матюс добавя, че " казусът с този тип слонове е, че те могат да провокират рецесия , само че точният й миг не може да се предскаже " .


Какво показват данните за произтичащите от " Евъргранд " опаности?


Кредитен стрес


Стресът е явен в имотния бранш на Китай, който е емитирал съвсем половината от проблемния световен борч , деноминиран в щатски долари. Доходността на доларовите облигации с високорискова оценка (junk) на китайския маркет , доминиран от имотните бизнесмени , през финалните дни надвиши 20%, което е най-високата й цена за финалното десетилетие. Китайските високодоходни кредитни спредове са по-високи от сравнимите по срочност и оценки американски бумаги с към 2055 базови пункта - най- огромната разика в историята. А облигациите с капиталов рейтинг изглеждат подценени, съгласно специалисти на " Ситигруп " .


Напрежението е провокирало и спад на дълговите продажби. Китайските длъжници са пласирали бумаги за едвам 1.7 милиарда $ на офшорния маркет през октомври - най-малко от 2015-а за същия срок . Продажбите в Азия са паднали до 3.5 млн. $ , което евентуално ще е най-слабият им месец за тази година.  


Финансово преливане


Увеличеното количество суапови договори долари/юани допуска , че китайските банки натрупват юани, с цел да се застраховат против възможен ликвиден конвулсия . Народната бака на Китай макар че е изтегляла съвсем всекидневно средства от финансовата система през октомври - белег, че кредитните институции са имали адекватно количество кеш. Краткосрочните кредитни разноски остават ниски - към 2.1% на репо- маркета , който, сходно на щатския, е примитивен източник на средства за секюритизираната банкова система. С други думи, маркетът за междубанковото кредитиране в Китай е в отлична форма.     


Парични потоци


Китайската ваута запази стабилността си по време на рецесията " Евъргранд " . Юанът се е засилил с съвсем 0.5% към щатския $ през предишния месец. Липсват доказателства за интервенции на централната банка, като националните задгранични запаси остават високи.  


Вътрешният фондов маркет също е спокоен. Базовият борсов показател CSI 300 е изгубил 16% от върховата си оценка през февруари, само че огромна част от спада е провокиран от усилията на Пекин да редуцира напомпаните от противопандемичните тласъци " пазарни балончета " . През послените четири седмици показателят съвсем не е претърпял смени . Докато индикаторът за китайските имотни фирми се търгува наоколо до най-ниското ниво за финалните три години. 


Икономика


Охлаждането на китайския имотен сектор оказва въздействие върху националното стопанство, тъй като браншът има съвсем 30% порцион в Брутен вътрешен продукт и 40% от авоарите на семействата . Брутен вътрешен продукт на Китай е нарастнал с 4.9% през третото тримесечие - много под регистрирания 7.9% растеж през второто, показват оповестените на 18 октомври публични статистически данни. Енергийната рецесия също попречва възхода. 


Наложените от Пекин ограничения върху бранша за недвижими парцели потисна интензивността в строителния отрасъл и оряза финансирането му. Общият размер на продажбите на стоте водещи имотни фирми на страната са паднали с 36% през септември по отношение на същия месец на 2020-а.   


Извън Китай


Индексите на дълговите бумаги със спекулативна оценка на развиващия се свят и в Съединени американски щати са относително спокойни, а доходността им е надлежно към 7.2 и 6.5 % . Базовият показател MSCI на световните акции е едвам с 2.2% под историческия си връх. Финансовите доклади за третото тримесечие посочиха , че бизнесът на капиталовите банки от Уолстрийт процъфтява. А " сраховият " показател VIX е с към 18% под междинната си цена за тази година. 

Източник: banker.bg