Месец след като постави световен рекорд – 41 200 м

...
Месец след като постави световен рекорд – 41 200 м
Коментари Харесай

Световният рекордьор Цанко Цанков започна подготовка за Гибралтар

Месец откакто сложи международен връх – 41 200 м за 9 ч и 50 мин в 50-метров басейн, Цанко Цанков получи през днешния ден специфичната премия на Пресклуб “България “ – бижуто сребърен сокол за геройство и темперамент. Бургазлията усъвършенства с 2 ч и 10 мин най-хубавото достижение на словака Мартин Стрел преди 22 години, само че защото по правилник е задължен да плува в продължение на цели 12 часа, колкото своя предходник, сънародникът ни преодоля 50 600 м за цялото време.

Цанко благодари особено на първата си треньорка Мария Чалъкова, която го е построила като играч в съчетано плуване. Най-добре квалифицираните и универсални плувци са точно тези, които умеят да се оправят и с 4-те стила /свободен жанр, бътерфлай, бруст и гръб/, каквато е дисциплината, показа през днешния ден международният рекордьор. Цанко не спести суперлативите и за другия си ментор Красимир Захов, който му е оказал помощ да стане експерт на високо равнище. Специалистът и в този момент се занимава с подготовката са надарения си ученик.

Често ме питат не е ли скучно толкоз дълго да бъдеш в басейна и защо съм си мислел в деня на върха, призна усмихнатият плувец и изясни, че вниманието му напълно е било ангажирано от скоростта, темпото, графика и техниката. “Много е тежка подготовката. Над 1700 подготвителни часа съм преплувал за 11 месеца. Между 4 и 5 часа съм в басейна всеки ден “, сподели през днешния ден носителят на сребърен сокол., който е и първият, преплувал независимо акваторията на Бургаския залив.

Цанко показа, че маратонското плуване е неговото бъдеще. Олимпийските игри следващата година са отвън проектите му, защото в програмата е включена дисциплината 10 км, а на него му приляга да започва на не по-малко от 25 км дължина. Олимпийската 2021 г за Цанко Цанков ще мине под знака на различен план. Преди три дни той е почнал подготовка за преплуване на Гибралтар с упоритостта да усъвършенства международния връх, който е 4 ч и 27 мин. На протока сред Европа и Африка са едни от най-силните течения, а вълните стигат до 6 м. Поради внезапната смяна на температурата има и доста мощни водовъртежи. " Защо се стопирах на Гибралтар? Търся уникалност, доста огромна степен на компликация ", призна 33-годишният международен рекордьор.

Именно това е повода Цанко да не желае да се опита да усъвършенства международния връх на Петър Стойчев на Ламанша. Бургазлията желае да трасира нов път, тъй че да стане първият българин, записал името си като рекордьор, разкри той. За да успее, би трябвало да акцентира в тренировките на доста висока скорост и най-малък разход на сила т.е. да развие оптимално така наречен скоростна издръжливост, посочи международният рекордьор в продължение на 12-часово плуване в 50-метров басейн. Голямото предизвикателство за Цанко ще се състои сред средата на юни и началото на август следващата година.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР