Месец след като беше назначено, служебното правителство, начело със Стефан

...
Месец след като беше назначено, служебното правителство, начело със Стефан
Коментари Харесай

Служебното правителство измести фокуса от партиите

Месец откакто беше назначено, служебното държавно управление, отпред със Стефан Янев, даде доклад за свършената досега работа. И заяви нещо, което всички българи знаят, само че в този момент към този момент е и институционално оповестено – в страната царува не просто безпорядък, а систематичен хаос и липса на правила.

Всеки от служебните министри бръкна надълбоко в безобразията, трупани по ведомствата повече от 10 години. От една страна, няма изненади в това, което се разкрива и изнася. От друга – потресът става все по-голям. Безстопанственост, безхаберие, хабене на бюджетни и европейски пари, безогледно нарушение на законите и разпоредбите, лоялни партийни „ калинки ”, саботиращи по всевъзможен метод работата на служебния кабинет.

Действията на новите министри обаче се харесват на хората и срещат утвърждението им. Обществото чака идващите стъпки и съответни ограничения за превъзмогване на проблемите.

Гражданите с нараснало внимание наблюдават активността на служебното държавно управление и напълно не помниха за партиите, техните стратегии и платформи. Което явно

има резултат върху предизборната ситуация 

и обезсмисля в някаква степен предизборната акция. Пък и самите политически обединения някак си я карат неенергично. Явно схващат, че не те са на дневен ред сега, без значение че идват парламентарни избори. Т. нар. партии на митинга май дори са удовлетворени, че министрите на Янев правят работа в тяхна изгода. Само че това не е задоволително. Избирателите би трябвало да са наясно с бъдещите им планове – нещо, което те май пропущат. Движение за права и свободи и патриотите оглушително мълчат по тематиките на деня, евентуално в опит да се дистанцират от предходното ръководство или изчакват да видят накъде ще задуха вятърът, с цел да се присламчат към идната власт.

Разбира се, протичащото се не е по никакъв начин прелестно на някогашните управници от ГЕРБ. Те се опасяват от последствията и до момента в който някои напълно изчезнаха от сцената, други се пробват по всевъзможни способи да отклоняват публичното внимание, посредством интриги и операции, граничещи нерядко с неуместни изказвания, разчитайки на законспирирани свои правилни фрагменти в министерствата, организациите, даже РПУ-тата. В ГЕРБ

нямат отговори на редица въпроси,

зародили след разкритията на служебния кабинет за милиарди левове, раздадени без надзор и без доклад. Даже да не са откраднати, а единствено пръснати, това е кошмарно.

Четири години Бойко Борисов и съпартийците му повтаряха мантрата, че президентът е обединител на нацията по конституция, въпреки че там не написа тъкмо по този начин, и няма никакви други права и пълномощия, т.е. не му е разрешено да прави нищо друго. Всяко сериозно изявление или деяние на Румен Радев се провъзгласяваше за нарушаване на главния закон и се правеха всевъзможни внушения. По същия метод в този момент непрекъснато повтарят, че задачата на служебните министри е да провеждат и проведат изборите и толкоз. И че проверките по министерствата са произвол и реваншизъм.

" В момента сме очевидци на някаква неоправдана свирепост към един човек – Бойко Борисов. Според рецензиите би трябвало да е виновен за всичко. Това не може да е правилно, това не е правдивост. Тази жестокост, която се излива сега върху него и върху ГЕРБ, не е обективна...В момента някой си отмъщава на господин Борисов. Като видите листата в Специализирания съд, ще разберете кои са. В момента някогашните ръководещи търпят вреди за това ", проплака един от новите юристи на водача на ГЕРБ Радомир Чолаков. Той изясни, че служебното държавно управление би трябвало да е като рефер на парламентарните избори на 11 юли. " А сега реферът желае да счупи краката на единия от участниците преди да е почнал шампионатът ", сподели още Чолаков в пламенната си защита в отбрана на този, който еднолично управляваше страната повече от 10 години и беше смачкал всички институции.

Всъщност служебният кабинет

има пълномощията на всяко постоянно държавно управление,

което е призвано " да реализира и управлява вътрешната и външната политика на страната в сходство с конституцията и законите ", както и да " провежда и стопанисва държавното имущество ". Единственото, което не може да прави, е писането на законопроекти и промени в бюджета, просто тъй като по време на неговото деяние Народното събрание не действа. Именно заради късия си мандат служебното държавно управление не е в положение да организира дълготрайни политики, може единствено да ги заложи. Този къс мандат обаче е задоволителен за изваждането на скелетите от дрешника.

Ако работата на служебния кабинет се ограничаваше единствено в организирането на изборите, то това умерено може да свърши и ЦИК, като й се обезпечи финансиране. Задачата на служебните министри е доста по-сложна – от тях се чака да провеждат и проведат почтени и транспарантни избори. А по тази причина е нужна тотална проверка на доскорошното ръководство и кадрови смени, с цел да се спре зависимостта от кражбите и задкулисието, да се пресекат порочните практики на пазаруване на гласове, на втълпяване на боязън и напън по места. Иначе няма по какъв начин да се проведат почтени избори. И в този смисъл за реваншизъм не може и дума да става. Според някои наблюдаващи, в случай че служебният кабинет бездействаше, той щеше да стане съизвършител в завладяването на страната от предходната власт и в нейните закононарушения, в това число против демокрацията.

За един месец второто служебно държавно управление на президента Румен Радев

свърши повече работа, в сравнение с което и да е от предходните.

Подмени висшия управнически ешелон в службите за сигурност и приходните организации, както и в други ведомства в разнообразни браншове, регионалните шефове и директорските бордове на държавни компании. Разкри скандални нарушавания и обири. В този смисъл то като че ли удари джакпота – съумя да съчетае опит, осведоменост, нововъведение, хъс и активност. Привлече представители на десницата, на левицата, на протестиращите, които работят в екип. По този метод зададе и формулата на идващия постоянен кабинет.

" Служебните министри не са част от никоя от политическите обединения, борещи се за идващия парламент, най-малко публично. Няма припознаване от политическите партии на една или друга фигура от служебния кабинет, които да продължат с активността си. Т.е. този кабинет стои странично на политическия развой в страната ", счита политологът Христо Панчугов. Той уточни, че в идното време до изборите на 11 юли би трябвало да разберем дали политическите водачи признават формулата на служебния кабинет като форма на ръководство.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР