Месец и половина преди предсрочния парламентарен вот, угрозата от манипулацията

...
Месец и половина преди предсрочния парламентарен вот, угрозата от манипулацията
Коментари Харесай

За "честен вот" подготвят изборните машини министър от ДБ в кабинета "Петков" и ортаците му

Месец и половина преди предварителния парламентарен избор, угрозата от операцията на резултатите става все по-реална. С помощта на източници в Централната изборна комисия и Министерския съвет, " Труд " открил поредност от обстоятелства, които разкриват, че от месеци тече подготовка по обезпечаването на достъп до машините на софтуерни експерти, близки до двама от участниците в идните избори. Без изненада става въпрос за " Демократична България " и " Продължаваме промяната ".

Още на машинния избор през лятото и изключително през есента на 2021 година, стана известно, че ЦИК е наела като специалисти по машинния избор ИТ-специалисти, свързани с двете политически обединения. Знаково се оказа името на протестъра и деятел на близката до " Да, България " самодейност " Правосъдие за всеки " - Атанас Шарков.

Както предходната година, по този начин и в този момент, изборната администрация е принудена да наеме противоречиви откъм политически пристрастия ИТ-експерти, които ще управляват софтуера на машините. За вота през първата неделя на октомври следва да се конфигурира програмен продукт на 12 837 машини.

Опасенията за честността на вота идват точно от това, че стеснен кръг от хора, повече от които свързани между тях и с очевидни политически пристрастия по отношение на Политическа партия и Демократична България, ще имат достъп до всички устройства и освен това - ще са създали и внедрили софтуера, с който ще се пресмятат резултатите от гласуването с машините след привършване на изборния ден.
Така идваме до тъжната истината, че " не е значимо за кого се гласоподава, а кой брои или май дефинира резултата ".

Ето и обстоятелствата:
В последните дни като министър на електронното ръководство в проваленото държавно управление " Петков " - извънредно близкият до Христо Иванов и член на управлението на " Да, България " - Божидар Божанов изпраща до ЦИК подготвени правила за осъществяване на изборите на 2 октомври със закупените от страната близо 13 хиляди машини.

Повече от скандално е, че Божанов упорства изборната администрация да наеме " външни специалисти ", на които да бъде обезпечен цялостен достъп до хардуера, т. е. до самите устройства, както и да управляват генерирането и внедряването на софтуера, който би трябвало да се конфигурира на всяка от машините в оставащите до изборите шест седмици.

Защо Божанов упорства да се наемат външни специалисти? Защото е осведомен, че, въпреки от изборната администрация да са създали опит да наемат свои ИТ-специалисти, за което са оповестили и конкурс, не е имало нито един претендент.

Факт, който обаче надалеч не е неочакван. В бранша е известно, че шефовете на най-големите ИТ-компании са свързани с двете политически проксита на олигархичния кръг " Капитал " - " Продължаваме промяната " и " Демократична България " и нито един експерт не би рискувал кариерата си, с цел да стартира работа за ЦИК и по този начин да се окаже спънка пред наемането на " външни специалисти ", както предлага някогашният министър на електронното ръководство от " Да, България ".

Все отново да не забравяме, че Кирил Петков и Асен Василев се хвалеха предишния октомври, че най-големите им донори за изборите са шефове на ИТ-фирми. В резултат на всичко дотук - месец и половина преди изборите, ЦИК е в цялостна невъзможност - би трябвало да наеме " външни специалисти ", множеството от които ще се окаже, че свързани, както между тях, а също по този начин и с Атанас Шарков от " Правосъдие за всеки ", респективно " Да, България " и т. н.

Всъщност, с цел да се предпазят от обвинявания и да внушават, че всичко с машините ще е наред, създателите на проекта по манипулиране на изборните резултати, този път са изключили от групата на експертите, които ЦИК би трябвало да наеме - " осветения " Атанас Шарков.
 Кандидат още веднъж да взе участие в инсталирането на софтуера на машините още веднъж е Пламен Желязов Кандидат още веднъж да взе участие в инсталирането на софтуера на машините още веднъж е Пламен Желязов Източник: " Блиц "

Други трима от общо петима ИТ-експерти, които направляваха софтуера за последния парламентарен избор, извоюван изненадващо от " Продължаваме промяната ", обаче са същите.
Това са Александър Кирков, Пламен Желязов и Тодор Цолов. А вместо Шарков, на ЦИК се оферират други четирима " външни специалисти ", които се оказват сътрудници в новосъздадена компания, най-малко един от тях е съучастник с Шарков, а множеството даже и не крият политическите си пристрастия.

В идващите дни изборната комисия ще е принудена да избере няколко от тези претенденти, в случай че желае да има избори. Те, с изключение на, че ще би трябвало да изготвят нужния код, ще управляват инсталирането на софтуера на близо 13 хиляди машини, за което ще са нужни най-малко още 200 механически лица.

А за самия избирателен ден на територията на цялата страна отмерено ще би трябвало да бъдат обезпечени още над 2000 души, които ще дават отговор за самата поддръжка на машините.
Правила за асортимент на " външни специалисти " от ЦИК няма, с изключение на тези на Божидар Божанов, натрапени в последните му дни като министър, който на всичкото от горе се явява в спор на ползи като претендент в идните избори.

За сериозния риск за честността на идните избори, които машините носят, приказва и фактът, че един от петимата специалисти, взели участие в инсталирането на софтуера за вота през ноември обществено се хвалел, че и до през днешния ден има изходния код.

А ето и част от самите претенденти за " външни специалисти ", всред които ЦИК ще би трябвало да избира:
Тодор Цолов - взел участие като специалист към ЦИК и за изборите през 2021 година В последните месеци, до момента в който ръководи Кирил Петков, Цолов е имал контракт с държавна институция. По-интересен е различен факт - след изборите през предишния ноември от изявления в медиите излиза наяве, че брачната половинка на Цолов - Валентина е издигната от вътрешния министър Бойко Рашков.
От проверяващ служител на реда в Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи - София Валентина Цолова се издига в чиновник на Дирекция " Вътрешна сигурност ", директно подчинена на министъра, който, както стана ясно преди дни ще е лидер на листа на " Продължаваме промяната ".

Пламен Желязов е името на различен от ИТ-специалистите, които са работили с ЦИК за изборите през предходната година. Сега още веднъж е препоръчан за " външен специалист ". Желязов е някогашен съучастник с Атанас Шарков в сдружението " Омега мениджмънт ". Двамата вземат участие в управлението на съдружие на специалисти в осведомителните технологии.
 Активистът на „ Демократична България “ Николай Цонев желае да бъде „ самостоятелен “ специалист Активистът на „ Демократична България “ Николай Цонев желае да бъде „ самостоятелен “ специалист Източник: " Блиц "

Кандидат още веднъж да взе участие в инсталирането на софтуера на машините още веднъж е Пламен Желязов, някогашен съучастник на Атанас Шарков. Както към този момент стана ясно, тъй като Шарков се е отказал към този момент да работи като специалист към ЦИК или по-точно - тактически е " отхвърлен ", на негово място се явяват не един, не двама, даже не трима, а четирима " нови " ИТ-специалисти. Един от тях е Александър Александров, който е шеф в компанията " Таксистарс ", в която работи и другият специалист Пламен Желязов.

Александър Александров е непосредствен и със самия Атанас Шарков. Двамата, дружно с Александър Шарков, брат на Атанас Шарков, са съакционери в " Даскал България " АД. Интересен миг е, че от пет месеца Александър Александров има цивилен контракт с ЦИК. Той не е единственият, който има настоящ контракт с изборната администрация.
Николай Цонев - деен симпатизант на " Демократична България ", също е в договорни връзки с ЦИК от няколко месеца.

Активистът на " Демократична България " Николай Цонев желае да бъде " самостоятелен " специалист към ЦИК, който да дава отговор за софтуера на машинния избор
А от към една година Цонев работи в дребната ИТ-компания - " Кодин Софт ", в която работят 4-5 индивида. Дружеството е записано единствено преди две години и се съставлява от Диляна Димитрова. Дамата не е позната в ИТ-бранша, била е модел и се занимава със счетоводство. Интересна детайлност е, че " Кодин Софт " стартира да набира нови чиновници при започване на актуалната година, т. е. малко след идването на власт на кабинета " Петков ".
 Иван Жостов – работи в незнайната в ИТ-сектора компания „ Кодин Софт “ от началото на 2022 Иван Жостов – работи в незнайната в ИТ-сектора компания „ Кодин Софт “ от началото на 2022 Източник: " Блиц "

Сред новоназначените чиновници на " Кодин Софт " са и Динко Манолов и Иван Жостов. И двамата, дружно с сътрудника си Николай Цонев, също желаят да са " външни специалисти ", които ЦИК да назначи с цел да управляват софтуера за машинния избор.

Иван Жостов – работи в незнайната в ИТ-сектора компания " Кодин Софт " от началото на 2022 година Арогантно към обществото и безсрамно по отношение на обстоятелствата във вторник, в комфортното студио на bTV - претендентът за народен представител Божидар Божанов влезе в ролята на специалист, с цел да убеждава - какъв брой почтени щели да са изборите с машините.

Разбира се, за bTV е тематика табу, че стотици хиляди българи, които желаеха връщане и на хартиените бюлетини, не бяха чути от болшинството в провалилия се парламент. Както постоянно става в света на осведомителните технологии и в най-хубавия и подсигурен програмен продукт може да се открие бъг.

Сценаристите на идния опит за операция на изборите за 48-мо Народно заседание наподобява са се престарали. От една страна - нито един претендент не се явява на оповестения от ЦИК конкурс за назначение на щатни ИТ-специалисти. От друга страна - съвсем всички чиновници на една ИТ-компания внезапно заедно желаят да се занимават с изборния програмен продукт. На ход са ЦИК, службите и прокуратурата, тъй като какво, в случай че не гарантирането на прозрачността и честността на изборите не са въпрос на националната сигурност.

Източник: " Блиц "
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР