Мерки за ограничаване на разходите за онколекарства планира здравната каса,

...
Мерки за ограничаване на разходите за онколекарства планира здравната каса,
Коментари Харесай

НЗОК планира мерки за ограничаване на разходите за онколекарства

Мерки за ограничение на разноските за онколекарства възнамерява здравната каса, заяви Българска национална телевизия. От идната година се чака въвеждане на спомагателни проучвания преди назначение на най-съвременната и скъпа терапия. Обсъжда се и опцията заплащането на лекарства от фонда да се обвърже с постигането на съответни резултати при лекуването на пациента.

От касата пресмятат, че 75% от бюджета за онколекарства се харчи за възнаграждение на по този начин наречената таргетна терапия.

Галя Кондева - шеф " Лекарствени артикули ", НЗОК, споделя: " Това е една доста скъпа терапия и наклонността е такава,че ние не можем на този стадий да я ограничим. " Това е и една от аргументите за преразход в бюджета за онколекарства. По това перо се чака недостиг сред 80 и 100 милиона лв.. Касата е договорила с фармацевтичните компании отстъпки за над 170 милиона лв.. В момента се водят договаряния за спомагателни обезщетения.

" Те да преценяват къде биха могли да правят отстъпка - по този начин, че да компенсираме бюджета за тази година доколкото е допустимо. И да създадем един механизъм предвидим за идната година ", изясни Кондева.

За задачата се планува въвеждане на спомагателни проучвания преди назначение на таргетна терапия.

" Работим в посока да създадем връзки и контроли да може в действителност подобаващия пациент да получи подобаващата терапия ", добави Кондева.

Бюджетът за онколекарства е 282 милиона лв.. От тази година касата заплаща и медикаментите за три редки болести - белодробна фиброза, туберозна склероза и хемангиом в кърмаческа и ранна детска възраст.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР