Мери Луиз Стрийп, по-известна като Мерил Стрийп, е легендарна американска

...
Мери Луиз Стрийп, по-известна като Мерил Стрийп, е легендарна американска
Коментари Харесай

Мерил Стрийп - любимката на Холивуд на 72, не е за вярване

Мери Луиз Стрийп, по-известна като Мерил Стрийп, е именита американска кино и театрална актриса.

Считана е за " най-хубавата актриса на своето потомство ". Стрийп е известна най-много със своите многообразни функции и безупречните трансформации в персонажите, в които се превъплащава.

Ражда се на 22 юни 1949 година в Съмит, Ню Джърси. Майка и е Мери Улф - хужодник и живописен редактор, а татко и Хари Стрийп е фармацевт. Мерил има двама братя - Дана Дейвид и Хари Уилям III.

Мерил е отгледана като презвитерианка и израства в Бернардсвил, Ню Джърси, където посещава локалната гимназия.

Стрийп стартира своята кариера на Ню Йоркската сцена в края на 60-те години на предишния век и взе участие в няколко Бродуейски продукции.

Получава бакалавърска степен по актьорско майсторство от Васар Колидж през 71-ва година По-късно става магистър по изкуства в Йейл.

Докато е там, играе най-различни функции на сцената: от Елена в „ Сън в лятна нощ “ до осемдесетгодишна жена в инвалидна количка.

През 70-те години Мерил се появява в киното и нейната звезда изгрява, започвайки да печели редица огромни оценки. Стрийп е номинирана за Оскар общо 19 пъти, от които печели 3 пъти.


Снимка: Getty/Gulliver
През 77-ма Робърт де Ниро вижда Мерил в Бродуейска режисура по пиесата на Чехов " Вишнева градина " и я кани във кино лентата, с който Стрийп пробива на идната година - " Ловецът на елени ", за който получава първата си номинация за Оскар за най-хубава поддържаща роля.

Във кино лентата също по този начин взе участие и Джон Кадзале - първата обич на Мерил, с който живеят дружно едвам 3 години до неговата гибел от рак на белите дробове, тя е с него до последно.

През 78-ма година се дами за скулптора Дон Гъмър, като дружно имат общо 4 деца, като 2 от дъщерите им - Мамие и Грейс, също вървят по стъпките на майка си и се занимават с актьорско майсторство.



През 79 година идва и лентата, която носи на Стрийп първият и Оскар - " Крамър против Крамър ". Като същински хамелеон Мерил прекарва 80-те, превъплащавайки се в най-разнообразни функции.

Втория си Оскар, за най-хубава актриса, печели с кино лентата Изборът на Софи от 82-ра.

Наближавайки 40-те си години продължава да намира предизвикателни функции. Нещо, с което множеството холивудски актриси се затрудняват.

Получава номинации за филмите Пощенска картичка от Ръба, Мостовете на окръг Мадисън и Музиката на сърцето. След настъпването на новото хилядолетие Стрийп продължава да е все по този начин ангажирана. Печели идващият си Оскар, дружно със Златен Глобус за ролята си в Дяволът носи Прада.

Следващото огромно самопризнание идва за кино лентата Желязната Лейди, където се превъплъщава в ролята на пившият министър-председател на Англия - Маргарет Тачър. Той ѝ носи и третия Оскар.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР