Менструалният цикъл се влияе от различни външни и вътрешни фактори, ...

Менструалният цикъл се влияе от различни външни и вътрешни фактори,

Имате нередовна менструация? Ето кои са причините

Менструалният цикъл се въздейства от разнообразни външни и вътрешни фактори, които могат да нарушат неговата дълготрайност и регулярност. Основните аргументи за това може да са:

Хранителни разстройства - булимия, анорексия нервоза и прекалено физическо натоварване. Установено е, че дамите, които си постановат строги диетични ограничавания, са наранени от нарушавания в менструалния цикъл и имат нараснал риск от нарушавания в плодовитостта. Телесното тегло, методът и режимът на хранене до огромна степен обуславят хормоналния баланс на яйчниците.
 
Психологически фактори - меланхолия, нарушавания на съня, стрес също могат да нарушат менструалния цикъл. Състоянието се утежнява, в случай че стресът също е обвързван с несъразмерна консумация на кафе, тютюн или канабис.
 
Прием на избрани медикаменти: това се отнася изключително за някои невролептици и антихистамини, които покачват равнището на пролактин и също тъй предотвратяват настъпване на менструацията. Някои медикаменти, съдържащи прогестини, понижават менструалния поток и от време на време могат да причинят аменорея - липса на менструация.
Кои са характерните промени в менструалния цикъл?

Нарушена прецизност на менструацията,  между 6 седмици и 2 месеца и половина сред два цикъла и несъразмерното окосмяване и акнето са свързани със синдром на поликистозните яйчници - все по-често срещано заболяване, което се дължи на нарасналото излагане на химикали и субстанции, нарушаващи функционалностите на ендокринните жлези в тялото.

Менструация, която настава по-често и е обвързвана с по-обилно кръвотечение, болки в долната част на корема по време или отвън менструацията - това може да се признаци на болести матката: полип, миома или даже рак на матката.
 
Липса на менструация - аменорея и обособяване на мляко от млечните жлези могат да бъдат признаци на пролактинов аденом - незлокачествен израстък на хипофизната жлеза.
 
Дисфункции на щитовидната жлеза, хипоталамуса или хипофизната жлеза, нарушена функционалност на яйчниците или прекалено произвеждане на мъжки полови хормони също могат да доведат до неточен цикъл.
 
Нарушената регулярност на менструацията, съпроводена с горещи талази, е симптом на менопауза. Преди окончателното прекъсване на менструацията може да минат няколко месеца или даже години, през които яйчниците не престават да отделят хормони, въпреки и нередовно, написа puls.bg. След това менструалните цикли се нарушават, нарушава се тяхната дълготрайност и времето сред два зикъла. Наличието на горещи талази, даже при към момента млади дами, може да насочи диагнозата към перименопауза или даже ранна менопауза.

Материалът има осведомителен темперамент и не може да замести консултацията с доктор. Преди да предприемете лекуване, наложително се консултирайте с доктор.

Източник: marica.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg