Менсплейнинг (mansplaining) е понятие, описващо случаите, когато мъже обясняват нещо

...
Коментари Харесай

20 въпроса: Светла Енчева

" Менсплейнинг (mansplaining) е разбиране, описващо случаите, когато мъже изясняват нещо на дами по този начин, като че ли дамите не схващат защо става дума. Терминът е от сферата на феминизма и съставлява композиция сред две думи - man (мъж) и explaining (обяснявам). Когато един мъж изяснява на една жена " като на глупак " - с прекомерно елементарни думи, снизходително или покровителствено, с звук, нетърпящ несъгласие, става дума за менсплейнинг. " Това е новото попълнение в.

Създаденият от Светла Енчева самостоятелен уебсайт " Джендърландия " е нестереотипно пространство, чиято задача е по спокоен метод да разпръсва мрака към тематики като сексуалността, обществено конструирания пол (джендър), феминизма. Светла Енчева - социоложка, журналистка, блогърка, активистка в региона на човешките права (и любителка на баскитарата и фотографията), стои още зад, написа за, част е от първия екип на уеб страницата за правозащитна публицистика " Маргиналия ".
Като какъв човек се определяте?
Жена, цисджендър (виж в речника на - бел.ред.), бисексуална. Неконформистка и непримирима, само че пък богатства. Шантава. Постоянно търсеща и разрастваща се.
Нещото, в което вярвате безусловно?
Не мисля, че имам вяра в нещо безусловно, в това число в себе си. Ще ми се да допускам, че в миналото ще умра, само че се хващам, че все се надявам да ми се размине.
Любимият ви миг от деня?
Сутрин, откакто съм се наспала добре. Случва се един път на няколко седмици.
Най-голямото предизвикателство във вашата работа?
Във всичките ми поприща най-голямото предизвикателство за мен е било да не се пущам по течението. Да не занижавам професионалните и етичните си стандарти, тъй като " всички по този начин вършат " или тъй като другояче ще си имам проблеми.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР