Менингитът е опасно инфекциозно заболяване, от което страдат бозайниците, включително

...
Менингитът е опасно инфекциозно заболяване, от което страдат бозайниците, включително
Коментари Харесай

Менингит при котките

Менингитът е рисково инфекциозно заболяване, от което страдат бозайниците, в това число индивидът. Среща се и при котките.

Ако би трябвало да го дефинираме, менингит означа инфектиране на менингите, т.е. специфичните мембрани, с които е обгърнат мозъкът. Тази патология е доста тежка и в множеството случаи води до гибел както при хората, по този начин и при котките. Другата алтернатива е тежки последствия за нервната активност.

Клиничните прояви на заболяването са мощни и ясно изразени. Състоят се в нарушена съгласуваност на придвижването, смяна в психическото положение и припадъци, при които животните може да станат нападателни. Други признаци са шокът, депресията, треската, повръщането и други.

Най-често причина за менингита е бактериална зараза на мозъка, най-често вторична. Това се случва, когато писаната страда от някаква зараза, като най-честа причина са увреждане на носа, ушите или очите, които се намират най-близо до мозъка.

При демонстрация на признаци е нужно котката незабавно да бъде диагностицирана. Кръвните и биохимични проучвания, анализът на урината демонстрират какъв е причинителят на недоволствата и ще помогне да се откри дали към този момент са повредени други органи като черен дроб или бъбреци.

Може да се направи и ЯМР (ядрено-магнитен резонанс), ултразвук и рентген на корема, както и проучване на цереброспинална течност, с цел да се назначи лекуване с антибиотици.

При тежки случаи животното се хоспитализира, с цел да се предотврати гибелта му. Към антибиотиците може да се прибавят кортикостероиди и антиепилептични средства. Възстановяването на домашния любим не може да се подсигурява при тежки случаи на инфекцията. Собственикът носи голяма отговорност през този интервал, тъй като е нужно непрестанно наблюдаване и грижи, с цел да се пребори заболяването.

Най-добрата отбрана против рискови болести като котешкия менингит е предварителната защита. Сигурна отбрана никой не може да подсигурява, само че имунизацията при котки против най-често срещаните и рискови инфекции измежду котешкото войнство е защитна мярка, която може да се окаже животоспасяваща.

Нужно е също по този начин да се лекуват незабавно всевъзможни инфекции на ушите при котки, очите и носа, тъй като патогените може да стигнат и до мозъка, което към този момент е съдбовно.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР