Мениджърът на фонда се стреми към инвестиции през следващото десетилетие.

...
Мениджърът на фонда се стреми към инвестиции през следващото десетилетие.
Коментари Харесай

Gemcorp ще инвестира 10 милиарда долара чрез тласък на частното кредитиране в Африка


Мениджърът на фонда се стреми към вложения през идващото десетилетие. Доклад на HSBC демонстрира, че фондът Gemcorp е оповестил двуцифрена възвръщаемост

Инвестиционната компания Gemcorp Capital LLP, фокусирана върху разрастващите се пазари, се стреми да влага най-малко 10 милиарда $ в Африка през идващото десетилетие, основно под формата на дългови покупко-продажби в партньорство с други институционални вложители.

Атанас Бостанджиев, основаният в Лондон създател и основен изпълнителен шеф на компанията, сподели в изявление, че инвестицията има за цел да помогне за справяне с " голямата липса на финансиране " в Африка и да се възползва от " мощните вероятности за напредък " на континента. Бостанджиев, някогашен сътрудник на Goldman Sachs Group Inc., преди този момент ръководи VTB Capital, английското поделение на съветския държавен заемодател VTB Bank PJSC.

В международен мащаб частните кредитни компании са натрупали почти 1,2 трилиона $ активи, само че множеството мениджъри на фондове, ангажирани със тактиката за ръководството им, не са се насочили оттатък Европа и Северна Америка, смятайки нововъзникващите пазари за прекомерно рискови и нуждаещи се от прекомерно огромен институционален опит за преодоляването им. Сред другите фондове, които влагат в района, са Enko Capital и Altica Partners.

Gemcorp към този момент е вложила 6 милиарда $ в Африка от общо 7 милиарда, които е вложила от основаването си през 2014 година „ Виждате вложители, които се конкурират за една и съща договорка на развитите пазари, до момента в който в страните, в които оперираме, в множеството случаи ние сме единственият снабдител на капитал “, сподели Бостанджиев. " Когато получите тази естествена алфа, вие побеждавате конкуренцията. "

Възвръщаемостта на Gemcorp Fund I Limited, фонд от 547 милиона $, основан през 2014 година и фокусиран върху нововъзникващите пазари, е приблизително малко под 11% годишно от 2017 година, надминавайки съперниците, съгласно обзор на HSBC за представянето на капиталовите фондове, оповестен в средата на март. Компанията е генерирала 13% и 16% възвръщаемост през 2021 и 2020 година, демонстрира отчета на HSBC.

Африканска тактика

Gemcorp, която сега разполага с към $1 милиарда активи, които ръководи и още $1 милиарда в взаимни вложения в нововъзникващи пазари, заобикаля експозицията в локална валута, с цел да ограничи загубите и възпроизвежда това, което частните кредитни компании вършат на развитите пазари, сподели Бостанджиев.

Сред вложенията на компанията в Африка, е предоставено от Gemcorp финансиране на Africell, мобилен оператор с 15 милиона клиенти в четири страни и на JUMO, финтех компания.

В бъдеще групата възнамерява повече покупко-продажби за взаимно вложение със стратегически вложители, в това число пенсионни фондове, дарителски и държавни фондове в допълнение към актуалните си интернационалните институционални вложители.

Страни като Гана, Кения, Уганда, Замбия, Ангола, Либерия и Танзания дават добър капацитет за вложителите, заради младото си население и неналичието на финансиране, добави Бостанджиев.

Отвъд Африка

След като съветската инвазия в Украйна засегна финансовата инфраструктура, поддържаща износа на зърно от Източна Европа, Бостанджиев сподели, че Gemcorp работи със своите сътрудници в Румъния и Молдова за финансиране на потока от артикули.

Фирмата ще се стреми да влага повече капитал в района, с цел да диверсифицира енергийните доставки от Русия, добави основният изпълнителен шеф.

Връзките на Gemcorp с пари от богати руснаци бяха предмет на скорошна публикация на Financial Times. Фирмата съобщи, че е завършила петгодишните си контракти с двама съветски вложители през 2020 година, нямат съветски вложители или клиенти и са затворили офиса си в страната преди войната.

„ Инвестицията от две съветски физически лица беше договорна, тъй че трябваше да завърши “, сподели той, визирайки Сергей Адониев и Алберт Авдолян. " По създание това беше договорно съглашение и със задна дата беше доста навременно, заради трагичните геополитически събития, които се случват в този момент. "

***С.н " Източник: JUMO "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР