Менда Стоянова © Юлия Лазарова Още по темата ГЕРБ обмислят

...
Менда Стоянова © Юлия Лазарова Още по темата ГЕРБ обмислят
Коментари Харесай

Бюджетната комисия реши да пита Брюксел за хазарта

Менда Стоянова

© Юлия Лазарова Още по тематиката
ГЕРБ обмислят да питат Брюксел за рекламата на хазарт

Комисията по еврофондовете реши да изиска мнение по въпроса от външното министерство
6 юни 2018
В Съвет за електронни медии надвива мнение, че рекламата на
хазарта би трябвало да се излъчва след 22 ч.
5 юни 2018
Спасяването на хазартната реклама - борба за лесни милиони

Сигурният метод да печелиш от
хазарт е когато го организираш. Другото е държавна политика
18 май 2018
Изтърканата реклама на
лотариите

Вицепремиерът Симеонов предлага да се забрани рекламата на лотарийни игри и продажбата на талончета да става единствено в лицензирани пространства
27 апр 2018 Предложените от вицепремиера Валери Симеонов промени в Закона за
хазарта първо ще бъдат изпратени на Европейската комисия за нотификация, която би трябвало да каже дали текстовете нарушават европейското законодателство. Това взеха решение депутатите от бюджетната комисия в Народното събрание, които през днешния ден трябваше да обсъдят поправките на първо четене. За гласоподаваха народните представители от всички парламентарни групи от болшинството и от опозицията. Единственият срещу беше Йордан Апостолов от " Обединените патриоти ", който е член на партията на Симеонов НФСБ. Искането за нотификация ще бъде изпратено от Министерството на финансите.

Промените в Закона за
хазарта плануват да се забрани директната и непряката реклама на лотарийни игри като оставя опцията тегленията на тиражите да се излъчват по малкия екран, както и съобщаването на комерсиалната марка и наименованието на игрите. Друго предложение планува продажбата на билети от лотарийни игри да става в лицензирани от Държавната комисия по хазарт места, а не както е в този момент съвсем на всички места - в хипермаркети, на бензиностанции, будките от веригата " Лафка ", офисите на Български пощи и други При представянето на законопроекта вицепремиерът Валери Симеонов за следващ път уточни, че съгласно Световната здравна организация зависимостта от хазарт е " патологична взаимозависимост ".

Управляващите обаче очевидно са решили към този момент да тупат топката и да отсрочат решението на проблема във времето.

" За " нотификация

В началото ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова сподели, че са постъпили мнения по законопроекта от няколко министерства, работодателски и неправителствени организации, които не поддържат поправките.

В мнението си до комисията Министерството на финансите показва, че съгласно Директива 2015/1535, когато се вкарва нормативно условие за задължените лица, обвързвано с потреблението на механически средства, уреди, механически стандарти, регламенти и правила, те би трябвало да бъдат утвърдени от Европейска комисия посредством нотификационна процедура. Според МФ Законът за
хазарта съставлява механически правилник и при приемането му е бил нотифициран. Ако в този момент се промени още веднъж в посока още условия и спецификации, още веднъж ще е нужна нотификация. Това би трябвало да стане 4 месеца преди плануваното приемане на плана.

От Министерството на културата също упорстват да се пита Брюксел. От ведомството показват в свое мнение, че съгласно тях е необходим разбор за сходство на законопроекта с Директивата за аудиовизуалните медийни услуги (2010/13/ЕС). В свое в допълнение мнение министър Боил Банов показва и, че плануваното изменение в законопроекта за унищожаване на " непряка реклама " основава риск от противоречие с тази инструкция при излъчването на спортни излъчвания, олимпиади, конференции и репортажи от спортни събития, защото те доста постоянно попадат в описите с излъчвания от национално значение, до които обществото би трябвало да има достъп.

От Министерството на спорта пък споделят, че възбраната в законопроекта за реализиране на директна и непряка реклама, неизбежно ще се отрази на активността на Българския състезателен тотализатор като оборотът му ще падне доста.

" Против " нотификация

Лало Кирилов от Българска социалистическа партия съобщи, че възбраната за реклама на
хазарт се отнася до българските компании и попита по какъв начин ще се действа с задграничните. Валери Симеонов му отговори, че възбраната за директна и непряка реклама се отнася единствено за съобщаването на резултатите и сумите, а тегленето на тиражите, съобщаването на комерсиалната марка и наименованието на игрите си остава. " Забраната няма да засегне надписите на фланелките на спортните тимове наприме. ", сподели Симеонов.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи предложи откакто ще се пита Брюксел по измененията в Закона за
хазарта, това предложение да се гласоподава и да няма полемика. В последна сметка с 20 гласа на депутатите от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, " Атака " и " Воля " беше взето решение финансовото министерство да приготви настояването за нотификация до Европейска комисия.

Симеонов се усеща неодобрен

След гласуването вицепремиерът Валери Симеонов съобщи, че се усеща неодобрен, тъй като след срещите му с ръководителите на парламентарните групи на ГЕРБ и на Българска социалистическа партия - Цветан Цветанов и Корнелия Нинова преди време, те са декларирали, че ще поддържат законопроекта за
хазарта. Симеонов сподели и, че настояването за нотификация на законпороекта ще забави гледането на измененията в Народното събрание с четири месеца. Менда Стоянова не се ангажира със период какъв брой ще бъде забавянето, тъй като по законопроекта ще би трябвало да се произнесат всички страни -членки на Европейски Съюз.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР