Мелитополския и Запорожки митрополит Лука, който е духовник от Украинската

...
Мелитополския и Запорожки митрополит Лука, който е духовник от Украинската
Коментари Харесай

Руската църква в Украйна уличи Гавраил Ловчански като важен агент на кремълско влияние в българския Синод

Мелитополския и Запорожки митрополит Лука, който е свещеник от Украинската православна черква, която е част от Московската патриаршия на Кирил Гундяев е изпратил особено писмо до Ловчанския епископ Гавраил, с което упорства българския Св. Синод да продължи поддръжката си за тяхната черква и да не признава новата Православна черква на Украйна, възглавявана от митрополита на Киев и цяла Украйна Епифаний, канонично приети от Вселенската патриаршия или Църквата Майка през 2019 година. Духовникът се оплаква от рестрикции и ограничавания, които им се постановат от страната, ръководена от президента Володимир Зеленски. Знаково Лука се обръща към Гавраил, а не към българския патриарх или Светия синод.

Така украинският свещеник, на съветска работа уличи Гавраил Ловчански като значим сътрудник на кремълско въздействие в българския Синод. Неслучайно през последните години Гавраил се утвърди като неприкрит проводник на путинизма в българското православие. До в този момент той не е осъдил мръсната съветска война против Украйна, нито избиването на почтени хора, мародерствата и разрушаването на градове и села от съветската войска. Гавраил е и един от водещите фактори да не се признае каноничната православна Църква на Украйна, макар прошенията на митрополит Епифаний и вселенския патриарх Вартоломей.

До спора в украинското духовенство се стигне, тъй като няколко века Украинската черква бе васална на Москва, само че казусът се изостри извънредно доста след анексията на Крим и опитите на Кремъл да откъсне Донбас и Донецк. Открито съветският патриарх Кирил поддържа военните интервенции на Путин в Украйна, благослови съветската войска, благославяйки по този метод избиването на украинци, а подвластните от Москва украински духовници мълчаха и не се опълчиха безбожника Гундяев. Така се стигна до връчването на Томос от Вартоломей и признаването на новата канонична  и самостоятелна Украинска черква. Тя към този момент е приета от Вселенската и Александрийската патриаршии, от Кипърската черква и от Гръцката православна черква.

Ето и цялостния текст на писмото на съветския свещеник до Гавраил, поместено в формалния уебсайт на Ловчанска епархия:

Ваше Високопреосвещенство, скъпи Владико!

Възлюбени в Господ събрате и съмолитвеник пред престола на Царя на Славата!

Знаейки Вашата твърда позиция в пазенето на каноните на Църквата и непримиримостта Ви към въздействието на външноцърковни сили върху живота на Църквата, позволете ми да отвлека Вашето внимание, с цел да Ви оповестя за събитията, които сега се случват към нашата Украинска православна черква.

Днес Украинската православна черква стои на прага на нови, още по-страшни тествания от времето на разпада на Съветския съюз. Става дума за подхванатите от страната опити за Нейната разпродажба и насилственото Й усвояване от организацията наречена „ ПЦУ “ во главе с Епифаний Думенко. В рамките на реализирането на тази задача върху Църквата се оказва невиждан напън на всички равнища.

В страната е разгърната небивала до момента пропагандна антицърковна акция, която надминава даже аналогичната на нея акция, провеждана от безбожната комунистическа власт.

С нова мощ продължава заграбването на храмовете. Например, единствено през 2022 година или посредством силови способи, или вследствие на противозаконни регистрационни дейности от страна на държавни служители разколниците заграбиха 250 храма на УПЦ (срещу още 100 се готви принудително завземане).
В Народното събрание към този момент са регистрирани няколко законопроекта, които плануват възбрана или значително ограничаване на правата на Украинската православна Църква. Автори на последните са депутати, свързани с гръко-католиците. Заедно с това по цялата страна регионалните и градските препоръки взимат решения за прекратяването на действието на енориите на УПЦ в техните райони. Николай Княжицкий (униат по вероизповедание) приканва да се отиде още по-далеч в потъпкването на закона, като се вкара възбрана на УПЦ без провеждането на каквито и да било предварителни експертизи върху уставните документи.

Ситуацията се утежнява и от неотдавнашното решение на Конституционния съд, което признава пълномощието на създадения още при президентството на Петър Порошенко антицърковен закон, който цели лишаването на УПЦ от нейното публично наименование, което ще способства за насилственото присвояване на имуществото й в интерес на „ ПЦУ “.
Подготвя се правовата база да бъдат отнети на нашата Църква основните православни светини на Украйна – Почаевската и Киево-Печерската Лавра (някои от храмовете на последната към този момент дефакто са предадени за прилагане от организацията во главе с Епифаний Думенко).
Нанесен е удар и по ръководството на УПЦ. В частност, взети са решения да бъде прекъснато поданството на 12 епископа на нашата Майка-Църква, което е съображение за по-нататъшното им депортиране зад рамките на Украйна. Против редица архиереи са въведени лични специфични стопански и други ограничаващи ограничения (санкции). Подобни ограничения се възнамеряват и във връзка с още няколко десетки йерарси.

Не по-малко показателна е позицията на началника на Държавната работа по въпросите на етнополитиката и свободата на съвестта Виктор Еленски (приближен на Украинската гръко-католическа черква, б. прочие униатската църква), който приканва за осъществяване на религиоведски експертизи, с цел да се откри, дали УПЦ има църквоноканонична връзка с Руската православна черква (ако такава бъде „ открита “, чиновникът възнамерява да бъдат премахнати 9000 общини на нашата Църква). Членовете на препоръчаната от него експертна комисия неведнъж са заявявали своето извънредно враждебно отношение към УПЦ.
Редица участници в тези антицърковни дейности към този момент не крият периодите за довеждане докрай на всичките тези начинания. Те възнамеряват окончателната разпродажба на Украинската православна, като във времето остатъците от Нея би трябвало да бъде погълнати от Думенко, към Христовата Пасха през 2023 година

В светлината на гореизложеното за УПЦ е извънредно значима поддръжката от страна на Поместните православни църкви. Техният съборен глас може да стане скъп инструмент при противостоенето против разгрома на нашата Майка-Църква.
По наше мнение в този момент в Украйна тече напълно не битка за основаване на „ една православна “ конструкция или промяна на църковната пълномощия. Всичко е доста по-дълбоко и огромно. Фактически става дума за тоталното изтриване на истинното, канонично Православие и образуването на условия за провъзгласяването на украинска земя на нова уния с гръко-католиците, за което към този момент не един път са говорили и Епифаний Думенко, и главата на УГКЦ Светослав Шевчук. По този метод ще бъде приключен първият стадий от проекта по покатоличването на Украйна и иницииран вторият – интеграцията на разколническата конструкция на Думенко в системата на униатската организация.

С оглед на казаното, посмявам да крънкам Вашата молитвена поддръжка и издигането на гласа Ви в отбрана на каноничното Православие в Украйна. Също по този начин ще бъда благодарен за информирането на Вашия Предстоятел, членовете на Синода и братята съслужители на Вашата Църква за протичащите се в религиозната сфера на Украйна процеси.

С възприятие на непроменяемо душевно почитание старателно апелирам Господа и Пречистата Негова Майка да Ви изпрати свише Своето свято благословение и Владичицата на небето и земята да Ви резервира под Своя плодороден покров.

С очакване на Вашето богомъдрие и братска поддръжка,

Запорожки и Мелитополски митрополит Лука
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР