Мексико започна консултации с перуанските власти относно искането на бившия ...

PromoMall.bg
Мексико започна консултации с перуанските власти относно искането на бившия

Президентът на Перу поискал убежище в Мексико

Мексико стартира съвещания с перуанските управляващи по отношение на настояването на някогашния президент Педро Кастильо да потърси леговище в страната. Това написа в четвъртък външният министър на Мексико Марсело Ебрард в Twitter, съонщи " Ройтерс ".

Посланикът на Мексико в Перу се срещна с Кастильо.   Ебрард показа копие от молбата за леговище на Кастило, написана от неговия юрист, в която юристът твърди, че Кастило е изложен на сериозен риск в Перу и че е подложен на безпричинно гонене.

Предварителното чуване в четвъртък имаше за цел да оцени законността на ареста на Кастило, както и да засегне следствие о т Службата на основния прокурор по обвинявания, че той е провел протест.
 Сваленият президент на Перу е изправен пред съда по обвиняване в
Сваленият президент на Перу е изправен пред съда по обвиняване в " протест "

Краткото му ръководство е белязано от кавги

По-рано в четвъртък мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор сподели, че Кастильо му се е обадил в сряда, с цел да каже, че е на път за мексиканското посолство в Перу, с цел да изиска леговище.

Припомняме, че ден по-рано Кастильо беше задържан, откакто се опита да разпусне Конгреса в финален несполучлив опит да избегне гласуването за импийчмънт. Така и не е дошъл в посолството, сподели Обрадор.

В сряда Ебрард сподели, че Мексико има история на даване на леговище на лица, изправени пред политическо гонене.

През 2019 година Мексико приюти за малко някогашния боливийски президент Ево Моралес, който избяга от страната на фона на безредици след оспорвани избори. Лопес Обрадор предложи леговище и на създателя на Wikileaks Джулиан Асандж.

Дина Болуарте, вицепрезидентът на Кастильо, постави клетва като нов президент на южноамериканската страна, което я направи първата жена, която управлява южноамериканската страна.

60-годишната Болуарте може да стартира да назначава нов кабинет през идващите няколко дни, който да управлява втория по величина производител на скъпия метал мед в света, като упованията са тя да назначи държавно управление на националното единение.

В къси мнения в четвъртък сутринта пред кореспонденти в президентския замък Болуарте допусна, че свикването на предварителни избори може да бъде " демократично резонно ", само че добави, че желае първо да организира спомагателни полемики.

17-месечният мандат на 53-годишния левичар Кастильо беше белязан от невиждана промяна на висши чиновници в неговата администрация, както и голям брой корупционни кавги, които той отхвърли като политически стимулирани старания на консервативни врагове в следения от опозицията Конгрес да подкопаят неговото държавно управление.ю
 Вицепрезидентът на Перу пое функционалностите на държавен глава
Вицепрезидентът на Перу пое функционалностите на държавен глава

Обвини президента Кастильо в опит за прелом

Източник: news.bgКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР

PromoMall.bg