Мексикански репортер беше застрелян в сряда в обхванатия от насилие

...
Мексикански репортер беше застрелян в сряда в обхванатия от насилие
Коментари Харесай

Убиха журналист в Мексико, съпругата и дъщеря му са ранени

Мексикански кореспондент беше убит в сряда в обхванатия от принуждение североизточен щат Тамаулипас - 12-ият погубен публицист до момента през изключително кървавата за пресата в страната година.

Антонио де ла Крус, който е работил за вестник "Експресо " , постоянно е разобличавал хипотетични корупционни дейности на политици в изявленията си в обществените мрежи, съобщи Агенция Франс Прес.

Съпругата и щерка му са ранени при нападението, което е осъществено, когато журналистът излиза от вкъщи си в Сиудад Виктория.

Journalist shot to death in Mexico, the12th one killed there this year
— TheLevantNews (@thelevantnewsEN)
"Не би трябвало да позволяваме повече набези против публицисти и деятели. Тези закононарушения няма да останат безнаказани ", написа в Туитър представителят на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор Хесус Рамирес.

“Експресо” изиска "справедливост от управляващите на всички равнища ".

През 2018 година различен от публицистите на вестника, Хектор Гонсалес , беше пребит до гибел.

Тази година към този момент е една от най-смъртоносните до момента за мексиканската преса, което провокира апели за преустановяване на безнаказаността.

"Преобладаващата безотговорност при убийствата на публицисти се е трансформирала в дейно оръжие за нарушителите ", съобщи ръководителят на журналистическата асоциация Хорхе Канахуати.

“Лекарите се борят да спасят живота на дъщерята на Де ла Круз”, съобщи губернаторът на щата Франсиско Кабеса де Вака и прикани прокурорите да подсигуряват, че "това плахо закононарушение няма да остане ненаказано ".

Де ла Круз, публицист в продължение на 15 години, е бил и представител на политическа партия "Movimiento Ciudadano ".

Густаво Карденас, щатски законодател от тази партия, разказва Де ла Круз като "семеен човек, добър човек ", който се е опитвал да разкрие хипотетичната корупция на локалните управляващи.

Групата за отбрана на правата на медиите "Репортери без граници " прикани управляващите да проведат "бързо следствие " на убийството и да открият дали то е обвързвано с журналистическата активност на Де ла Круз.

Прокуратурата на Тамаулипас удостовери убийството и съобщи, че проверява случая според протоколите за разглеждане на закононарушения против свободата на изложение.

От 2000 година насам в Мексико, една от най-опасните за медиите страни в света, са били убити над 150 публицисти, като единствено дребна част от закононарушенията са приключили с неоправдателни присъди.

Journalists and communicators killed in Mexico 2022:
— Tyler Mattiace (@TMattiaceHRW)
Съединени американски щати и Европейският парламент приканиха Мексико да обезпечи съответна отбрана на публицистите след неотдавнашната поредност от убийства.

Лопес Обрадор даде обещание "нулева безотговорност " за закононарушенията.

Преди убийството на Де ла Крус държавното управление смяташе, че девет от тазгодишните жертви са били убити поради работата им в медиите.

То заяви за задържането на 26 обвинени за убийствата, като на девет от тях са повдигнати публични обвинявания.

През 2012 година кола бомба избухва пред офиса на вестник “Експресо”, а през 2018 година пред офис на изданието е оставена човешка глава.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР