Междузвездната комета "Борисов" прелетя покрай Земята, като вече се насочва

...
Междузвездната комета "Борисов" прелетя покрай Земята, като вече се насочва
Коментари Харесай

Учените най-сетне изследваха от близо 2I/Borisov СНИМКА

Междузвездната комета "Борисов " прелетя около Земята, като към този момент се насочва към Слънцето, оповестява онлайн изданието CNET. Това даде опция на учени и фенове да проследят кометата в елементи, като тя е едвам вторият обект в Слънчевата система, чийто генезис е доказан, че е отвън нейните граници.

Официалното име на кометата е 2I/Borisov. Тя беше открита от фена Генади Борисов през август т.г. В следствие беше доказано, че произходът ѝ е отвън Слънчевата система, както беше и при открития през 2017 година метеорит Oumuamua.

Докато Oumuamua изненада учените с необикновената си форма и държание, която предизвика даже известни астрономи да издигнат въпроса за образован генезис на обекта, то кометата 2I/Borisov е изцяло елементарна. Анализите ѝ до момента демонстрират, че тя съвсем не се отличава от останалите комети в Слънчевата система.

Сега "Борисов " се насочва към Слънцето, което ще е огромното тестване за кометата. Тя би трябвало да го заобиколи и да го употребява като "катапулт ", с цел да се форсира назад към излизане от Слънчевата система. Заради интензивната си жега и радиация обаче, Слънцето може да се окаже и краят на кометата и тя да се разпадне, когато го приближи. Това се случва с доста комети и метеорити.

Учените се надяват "Борисов " да оцелее, тъй като при връщането си ще премине още по-близо до Земята - на към 290 млн. км. от нея. Това ще им даде още по-добра опция да я проучат в елементи и да видят по какъв начин обиколката към Слънцето се е отразила на кометата. За страдание, тя е прекомерно дребна и не толкоз ярка и не може да се следи без телескоп с най-малко 30-см диаметър.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР