Междувременно цените на петрола на международните борси тръгнаха надолу и

...
Междувременно цените на петрола на международните борси тръгнаха надолу и
Коментари Харесай

Касовите бележки за горивата вече ще трябва да показват брутния марж

Междувременно цените на петрола на интернационалните тържища потеглиха надолу и скоро това ще се усети и в цената на горивата на дребно тук

© Надежда Чипева Още по тематиката
" Демократична България " предлага анулация на лобистки закони и повече хранилища за горива

Свръхобезпечения и регулация пречат на конкуренцията на пазара, считат от опозиционната партия
20 ное 2018
От на ниска цена бензин до промяна на системата

Кой какво се надява да реализира с присъединяване в протестната акция против ръководството
16 ное 2018
Гориво, касови бележки и други фойерверки

Владислав Горанов предлага фискалният бон по бензиностанциите да е с разбивка на цената. Секторът е песимистичен какъв брой ще работи и ще е правилно показаното
14 ное 2018
Спасибо за горивото

Спорният проектозакон за горивата мина на първо четене в Народното събрание с поддръжката на ГЕРБ малко след визитата на Борисов в Москва
7 юни 2018 Търговците на горива на дребно ще би трябвало да включват спомагателна информация в касовите бележки, които издават на своите клиенти. В тях на обособен ред ще се показва сумата на дължимия данък, Данък добавена стойност, продажната стойност на всеки тип гориво, както и покупната му цена от търговеца на едро без начислените косвени налози. Това плануват предложенията за промени в Наредба 18 (по-известна като наредбата за касовите апарати) на Министерството на финансите, оповестени на уеб страницата на ведомството.

Мярката е тип опит на ръководещите да тушират публичното напрежение поради високите цени на горивата, които бяха и първопричината за митингите из страната. Преди седмица финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че след среща с премиера Бойко Борисов е зародила концепцията всяка касова записка да съдържа комерсиалната надценка и детайлите, които влизат в крайната цена на горивото като Данък добавена стойност и данък.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Промяната ще сътвори нови разноски и администрация за веригите бензиностанции, само че не е ясно какъв брой меродавен ще е посоченият от търговеца брутен марж.

Новите условия
Новите касови бележки

Промяната планува във фискалния бон да се отпечатва информация за размера на Данък добавена стойност, акциза, продажната цена на горивото без косвените налози (нето стойност) и покупна цена на горивото без данък и без Данък добавена стойност (покупна стойност), т.е. някакъв тип брутен марж. Информацията ще бъде изписвана на обособени редове по типове гориво.

Промените влизат в действие от обнародването им, като е даден временен интервал търговците да отговорят на новите условия, който е до 28 февруари идната година. От финансовото ведомство стимулират измененията с потребността от по-голяма бистрота и подробност при ценообразуването при горивата. По тяхна оценка разноските на бизнеса ще са към 200 лева на обект и те ще са за актуализиране на софтуера на системата за продажби.

Реакцията на търговците

Според притежател на бензиностанции новото условие няма да е от особена тежест за бизнеса, само че не е ясно дали ще извърши задачите си. Първо, разликата сред покупна и продажна цена на горивото не съставлява комерсиална надценка, защото в нея се включват и разноските по наем/изграждане на обектите, заплати на личния състав, дължими локални налози и така нататък Второ, до момента в който при дребните самостоятелни бензиностанции тази разлика ще е по-реална, при фирмите, които с изключение на ритейл бизнес има и търговец на едро, както и преработвател, тя ще е по-скоро декларативна. " Тези компании употребяват трансферно ценообрауване, т.е. работят със свързани лица, по тази причина разликата сред цена на едро и дребно действително не демонстрира марж. Но с наредбата крайният консуматор ще има действителна визия каква част от цената на горивата отиват в бюджета под формата на Данък добавена стойност и данък и каква е всичко останало ", споделя търговецът.

Друг представител на бранша уточни, че по този начин страната ги кара да разкрият пред съперниците си комерсиалната си загадка - на какъв брой действително купуват горивата от търговеца на едро. А регулаторът Комисия за защита на конкуренцията преди месеци им забрани както да си пишат мейли, по този начин и " Лукойл " да разгласява цената си на едро.

И до момента в който властта се пробва да показва някаква съмнителна бистрота, в четвъртък е планувано закрито съвещание на Комисията за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система, на което ще се прегледа планът на разпоредба към лобисткия Закон за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис. ТОЙ беше признат през това лято и де факто ще ограничи конкуренцията в бранша, а оттова - и образуването на пазарни цени. Причината е, че с него се вкарва тежък регистрационен режим за търговците с горива, висок уставен капитал и банкови гаранции и де факто се поставят бариери за нахлуване на нови играчи в бизнеса и се затруднява работата на дребните и самостоятелни търговци.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР