Междусистемната газова връзка Гърция-България ще бъде готова до края на

...
Междусистемната газова връзка Гърция-България ще бъде готова до края на
Коментари Харесай

Министър Петкова: Почти 110 млн. евро е заемът за газовата връзка с Гърция

Междусистемната газова връзка Гърция-България ще бъде подготвена до края на 2020 година, увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешното съвещание на Комисията по енергетиката в Народното събрание, съобщи Българска телеграфна агенция.

Министърът на енергетиката добави, че строителството на интерконектора сред Гърция и България би трябвало да завърши редом със завършването на Трансадриатическия газопровод /TAP/.

По този метод ще може да се извърши договорът сред " Булгаргаз " и азербайджанската компания " СОКАР " за доставка на 1 милиарда куб. метра газ от находището " Шах Дениз 2 ". " Ние би трябвало да сме подготвени, тъй че до края на 2020 година да можем да поемем този 1 милиарда куб. метра газ, който ще пристигна от Каспийския район, с цел да може планът да проработи ", сподели Теменужка Петкова.

Депутатите от Комисията по енергетиката през днешния ден утвърдиха законопроект за одобрение на гаранционно съглашение сред България и Европейската капиталова банка /ЕИБ/ във връзка със подписан на 10 октомври 2019 година Договор за финансиране на междусистемната газова връзка Гърция-България сред Европейска инвестиционна банка и " Български енергиен холдинг " ЕАД. Министерският съвет на 21.11.2019 година одобри решение, с което предлага на Народното събрание да ратифицира това гаранционно съглашение.

Теменужка Петкова разясни, че този заем е значим детайл за сполучливото привършване за реализацията на целия план. Ратификацията на това гаранционно съглашение е авансово изискване за влизане на мощ на контракта и асимилиране на кредитирането. Подобно одобрение ще бъде направено и от гръцка страна.

Тя уточни, че заемът е до 109.9 млн. евро. Три години е срокът за асимилиране. Седем години е гратисният интервал във връзка с главницата. Срокът за погасяване на заема е 25 години. Лихвеният % се дефинира за всеки транш преди усвояването му - надлежно плаващ или закрепен. " Смятаме, че тези параметри, които бяха реализирани, удовлетворяват в оптималната степен сполучливата реализация на този план ", съобщи енергийният министър.

В решението на Министерски съвет е записано, че даването на държавна гаранция в размер до валутната равноценност на 215 млн. лева по заемните съглашения по отношение на финансирането на плана е планувано в член 70, алинея 2 от Закона за държавния бюджет на България за 2019 година /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР