Междупланетната станция Hayabusa-2 успешно спусна на повърхността на астероида Рюгу

...
Междупланетната станция Hayabusa-2 успешно спусна на повърхността на астероида Рюгу
Коментари Харесай

Роувърите на Hayabusa-2 успешно кацнаха на астероида Рюгу

Междупланетната станция Hayabusa-2 сполучливо спусна на повърхността на метеорита Рюгу модулът MINERVA-Ⅱ1. Това е резервоар, в който се намират роувърите Rover 1A и Rover 1B. И двата апарата към този момент работят обикновено и започнаха да изпращат изображения.

„Получихме удостоверение, че и двата роувъра са кацнали на повърхността на метеорита Рюгу. И двата апарата са в положително положение и предават фотоси и данни. Анализът на изпратените данни демонстрира, че роувърите се придвижват по повърхността на Рюгу“ – се споделя в формалното известие на японската галактическа организация JAXA.



По този метод Rover 1A и Rover 1B са първите в света роботи разузнавачи, кацнали на повърхността на метеорит.

И двата апарата са оборудвани с камери за стерео изображения, температурни датчици, акселерометър и жироскоп.



Придвижването на роувърите по повърхността на метеорита не е като марсианските роувъри. Rover 1A и Rover 1B се придвижват посредством леки подскоци.

„Гравитацията на метеорита е доста слаба. Ако се употребяват елементарни колела, устройствата могат да стартират да плават. Ето за какво разработихме специфичен механизъм за напредване с подскоци. След следващия скок роувърът ще се намира над повърхността в продължение на 15 минути, като през това време ще се придвижи на 15 метра“ – разяснява JAXA.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР