Междупартийна група от 24 британски депутати изпрати в петък писмо

Междупартийна група от 24 британски депутати изпрати в петък писмо ...

Великобритания иска Байдън да свали обвиненията на Джулиан Асанж


Междупартийна група от 24 британски депутати изпрати в петък писмо до президента на САЩ Джо Байдън с молба да свали всички обвинения срещу основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж. Свалянето на обвиненията над него, според британските законодатели, би било „акт, който би бил ясен призив за свобода, който ще отекне по целия свят“, казаха те.

Заедно депутатите посочиха, че докато Байдън е бил вицепрезидент на САЩ, той е изиграл важна роля в избора да не се преследва Асанж заради публикуването на класифицирани документи от ФБР в WikiLeaks, свързани с войната в Афганистан и Ирак, както и условията в залива Гуантанамо. Въпреки това, добавиха те, Байдън, който в момента е във Великобритания за срещата на Г-7, до този момент не е дал публична заявка, че възнамерява да оттегли обвиненията срещу Асанж.

„Делото срещу г-н Асанж също подкопава общественото доверие в нашите правни системи“, пишат депутатите в отвореното писмо. „Нашите страни също така все по-често се сблъскват с противоречието на застъпничеството за свободата на пресата в чужбина, докато държат Асанж години наред в най-известния затвор във Великобритания по искане на правителството на САЩ.

Представителите на Белия дом не отговориха веднага на запитването на допълнителен коментар. Министерството на правосъдието на САЩ отказа да коментира ситуацията.

Източник: kaldata.com