Международният валутен фонд понижи прогнозата си за ръста на американската

...
Международният валутен фонд понижи прогнозата си за ръста на американската
Коментари Харесай

МВФ понижи прогнозите си за ръста на американската икономика

Международният валутен фонд намали прогнозата си за растежа на американската стопанска система заради агресивното повишение на лихвите, само че предсказа, че Съединени американски щати ще избегнат рецесията, съобщи Българска телеграфна агенция. МВФ чака стопанската система на Съединени американски щати да означи растеж от 2,9% през 2022 година, спрямо априлската прогноза за растеж от 3,7%. Освен това МВФ намали прогнозата си за икономическия напредък през 2023 година до 1,7%, от предходната прогноза от 2,3%.

През октомври предходната година, преди вълната от Омикрон и началото на войната в Украйна, МВФ предвиждаше растеж от 5,2% за 2022 година, напомня Ройтерс.

Освен това МВФ прикани Вашингтон да анулира митата, наложени преди 5 години, с цел да усъвършенства динамичността в стопанската система и да усъвършенства гъвкавостта на снабдяването.

Управляващият шеф на МВФ Кристалина Георгиева съобщи, че опцията за отбягване на криза в Съединени американски щати се смалява и акцентира, че " стопанската система продължава да се възвръща от пандемията и е изложена на мощни шокове от съветското настъпление в Украйна и от локдауните в Китай ".

" Допълнителни отрицателни шокове неизбежно биха създали обстановката по-трудна ", добави тя. Георгиева акцентира, че в диалозите си с нея министърката на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън и ръководителят на УФР Джером Пауъл са изразили категоричен ангажимент да работят за намаление на инфлацията.

В отговор на понижаването на прогнозите от Министерството на финансите на Съединени американски щати обявиха, че ценят икономическия контрол, реализиран от световната финансова институция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР