Международният валутен фонд остави без промяна априлската прогноза за растежа

...
Международният валутен фонд остави без промяна априлската прогноза за растежа
Коментари Харесай

МВФ остави без промяна прогнозата за икономически растеж през 2018 г.

Международният валутен фонд остави без смяна априлската прогноза за растежа на международната стопанска система през 2018-2019 година, която ще бъде 3,9% за двете години. Това се споделя в юлския бюлетин „ Перспективи за развиване на международната стопанска система “.

„ През 2018 и 2019 година растежът на международната стопанска система ще доближи 3,9% в сходство с априлската прогноза, само че темповете на напредък стават все по-неравномерни и рисковете за вероятностите порастват. Изглежда, че в някои огромни стопански системи темповете на напредък са достигнали своя пик и растежът ще стане по-малко съгласуван “, се споделя в документа.

Икономиката на Съединени американски щати продължава да укрепва в краткосрочна вероятност. МВФ преразгледа прогнозата за икономическия напредък на страните от еврозоната по посока намаление с 0,2 процентни пункта до 2,2% през 2018 и с 0,1 процентни пункта до 1,9% през 2019 година Понижена е прогнозата за Япония с 0,2 процентни пункта до 1% през 2018 и на Англия с 0,2 процентни пункта до 1,4% през 2018 година Перспективите за стопански напредък на страните с зараждащи пазари и разрастващите се страни също стават все по-неравномерни на фона на нарасналите цени на петрола, по-високите приходи в Съединени американски щати и изострянето на напрежението в региона на търговията.

В страните с развита стопанска система растежът през 2018 година ще доближи 2,4% с 0,1 процентни пункта по-малко, в сравнение с беше планувано през април, а през 2019 година - 2,2%. В страните с зараждащи пазари и разрастващите се страни този индикатор е 4,9% през 2018 година и 5,1% през 2019 година

Рискове за икономическия напредък

В бюлетина се отбелязва, че „ салдото на рисковете се измества в посока намаление, в това число и в краткосрочна вероятност “. По-конкретно, въведените от Вашингтон мита и ответните ограничения на другите страни „ могат да подкопаят възобновяване и да влошат вероятностите за средносрочен напредък “.

„ Конюнктурата на финансовия пазар, както и преди благоприятства икономическия напредък на развитите страни “, само че тази обстановка може бързо да се промени, считат в МВФ. „ Възможен подтикващ фактор могат да станат комерсиалните разногласия и спорове, геополитическите проблеми и растящата политическа неопределеност “, се споделя в документа.

Представяйки отчета в централата на финансовата институция, основният икономист на МВФ Морис Обстфелд означи „ увеличаващата се политическа неопределеност в Европа, където страните от Европейски Съюз се сблъскват с фундаментални политически проблеми във връзка с миграционната политика, данъчно-бюджетната политика, нормите, засягащи върховенството на закона, и организационната конструкция на еврозоната “. „ Условията за Брекзит досега не са избрани, макар месеците на договаряния “, добави той. Обстфелд съобщи, че високият индикатор на международния държавен дълг основава накърнимост за стопанската система.

Специалистите акцентират, че растежът на инфлацията и повишението на главната рента от ФЕД може да докара до „ непредвидена преоценка на главните стопански индикатори и опасности от страна на вложителите “.

„ По-строгите финансови условия “ могат да станат причина за „ внезапна смяна на валутния курс, по-нататъшно редуциране на притока на капитал в разрастващите се страни “.

Препоръки

МВФ предлага на интернационалната общественост да „ заобикаля протекционистки ограничения и да търси взаимни решения, които да спомагат за по-нататъшния растеж на търговията за опазване на темповете на напредък “ на международната стопанска система. Обстфелд акцентира, че управляващите „ би трябвало да отделят повече внимание на икономическото тъждество на жителите и по-конкретно за отбрана на най-бедните пластове от популацията “. Той също по този начин уточни нуждата от провеждането на промени за увеличение на икономическия напредък.

„ Необходими са и световни старания за понижаване на корупцията, която подкопава вярата в държавните управления на доста страни “, означи икономистът. Обстфелд прикани за „ общи дейности за укрепването на интернационалната сигурност “ за урегулирането на миграционния проблем. /ТАСС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР