Международният валутен фонд определи като дискриминационно решението на властите в

...
Международният валутен фонд определи като дискриминационно решението на властите в
Коментари Харесай

МВФ: дискриминация е да не се продава на чужденци

Международният валутен фонд дефинира като дискриминационно решението на управляващите в Нова Зеландия да се лимитира продажбата на недвижими парцели на чужденци. Според представители на фонда това надали ще усъвършенства обстановката на пазара за локалното население. Чужденците играят второстепенна роля на жилищния сегмент. Ако бъде въведена новата стратегия на държавното управление за жилищната политика, това ще реши забележителен брой от евентуалните проблеми свързани с задграничните купувачи.

Едно от обещанията на новото държавно управление е да отстрани рецесията в жилищния сегмент, като вкара редица ограничения, в това число и възбрана чужденци да купуват парцели със спекулативна цел. Също по този начин управляващите показаха и амбициозна строителна стратегия.

С над 60% нарастнаха жилищата в Нова Зеландия за последното десетилетие на фона на рекордно равнище на миграция и голям недостиг на жилища.

По данни на МВФ чужденците са притежатели на дребен % от продадените през последните години жилища. Критиците на последните промени, предизвестяват, че следствията от тяхното въвеждане могат да не са толкоз позитивни за имотния пазар, колкото се чака – броят на новопостроените жилища ще спада, а също по този начин предложенията на към този момент подготвени жилища също ще намалее.

Възможните ремонти в закона за „ задграничните инвестиции”, които по думите на държавното управление ще приравнят изискванията с тези в Австралия, гласят, че чужденци не могат да купуват парцели без експлицитното позволение на управляващите. И макар, че на задграничните жители ще им бъде позволено да купуват жилища в стадий на градеж, то те ще могат да ги продават едвам откакто бъдат изцяло приключени.

„ Забраната е много сурова и може да повлияе отрицателно върху дейностите на задграничните предприемачи”, споделя Томас Хелблинг, шеф на МВФ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР