Международният валутен фонд очаква икономическият растеж в Саудитска Арабия да

...
Международният валутен фонд очаква икономическият растеж в Саудитска Арабия да
Коментари Харесай

МВФ очаква забавяне на растежа на Саудитска Арабия до 2,1% заради намалените петролни добивиМеждународният валутен фонд чака икономическият напредък в Саудитска Арабия да се забави до 2,1% през 2023 година на фона на съкращенията на петролното произвеждане, оповестени през април от " ОПЕК + ", оповестява Ройтерс.

Само месец по-рано МВФ предвижда напредък от 3,1% на Брутният вътрешен продукт на Саудитска Арабия през тази година. Саудитската стопанска система набъбна през 2022 година с 8,7%, защото високите цени на петрола усилиха приходите и доведоха до първия бюджетен остатък на кралството от съвсем 10 години.

През миналия уикенд Министерството на енергетиката на Саудитска Арабия разгласи, че страната ще направи в допълнение непринудено понижение на своя рандеман на нефт с 1 млн. барела през юли в опит да поддържа цените на черното злато.

В последният си разбор за Саудитска Арабия време МВФ сподели, че до момента в който съкращенията от април ще понижат общия стопански напредък до 2,1%, Фондът чака растежът отвън петролния бизнес да остане постоянен.

" Непетролният растеж се чака да бъде приблизително 5% през 2023 година и да остане над капацитета, защото мощното ползване и ускореното осъществяване на планове подтикват търсенето ", уточни МВФ.

Фондът също по този начин уточни, че фискалният баланс
Всичко за Вашата сватба
на Саудитска Арабия ще се върне на недостиг през 2023 година заради по-ниските доходи от нефт. МВФ не даде обновени съответни данни за планувания недостиг, само че в отчета си през май уточни, че чака недостиг в размер на 1,1% от Брутният вътрешен продукт през тази година.

Саудитското държавно управление обаче предвижда бюджетен остатък за втора поредна година - въпреки и по-малък от този през 2022 година

По обявата работи: Явор Римски БНР подкасти: Ex Ante: Икономика с Георги Стоев На всяка цена На всяка цена
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg