Международният валутен фонд обяви приемането на нови рамкови регламенти за

...
Международният валутен фонд обяви приемането на нови рамкови регламенти за
Коментари Харесай

МВФ прие нови регламенти за оценяване на корупцията

Международният валутен фонд разгласи приемането на нови рамкови регламенти за по-системно оценяване на корупцията в неговите 189 страни членки, като акцентира, че корупцията подкопава растежа, вложенията и данъчните доходи, съобщи Франс прес.

Новата рамка е утвърдена от управителния съвет на МВФ на 6 април. Тя разрешава на екипите на институцията да вършат постоянни оценки на естеството и степента на корупцията. Този метод ще стартира да се ползва от 1 юли, заяви представител на МВФ.

"Знаем, че корупцията визира бедните и подронва доверието в институциите ", съобщи в блог ръководещият шеф на Фонда Кристин Лагард Кристин Лагард - френски правист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва... към профила. "Набляга се на ръководството въобще, а освен на корупцията, защото слабостите в ръководството нормално основават условия за корупция ", посочи МВФ.

Фондът акцентира, че битката с корупцията не би трябвало да се свежда до вкарването на отговорните в пандиза, с цел да е ефикасна. "Дългосрочната й резултатност се нуждае от основни промени на регламентите и институциите, с цел да се усъвършенства прозрачността и виновното държание ", съобщи МВФ.

Фондът към този момент има намерение да се бори и с частни компании, които вземат участие в корупционни практики или оказват помощ за прането на пари. За тази цел страните членки на МВФ са подканени "доброволно да одобряват оценка на тяхната нормативна и институционна рамка " по време на годишните мониторингови задачи на МВФ.

"Ще се ревизира дали те криминализират и издават присъди за подкупване на задгранични длъжностни лица и дали имат подобаващи механизми за премахване на прането и укриването на мръсни пари ", прецизира Фондът.

Корупцията гълтам 2 % от международното благосъстояние всяка година и вреди на справедливото разпределение на икономическия напредък, се споделя в отчет на МВФ от май 2016 година. По оценки на Фонда всяка година по света се дават подкупи в общ размер сред 1,5 трилиона $ и 2 трилиона $.

"Знаем също, че корупцията демотивира младите от образованието и професионалното образование, тъй като триумфът зависи от това кого познаваш, а не какво знаеш ", отбелязва Кристин Лагард.

МВФ няма полицейски пълномощия в битката с корупцията, само че може да упражнява прочут напън посредством стратегиите си за финансова помощ. Фондът да вземем за пример сложи като изискване за разпределяне на спомагателни средства на Украйна освен да се извършат промени, а и да се реализира действителен прогрес в битката в повсеместната корупция в тази страна, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР