Международният валутен фонд (МВФ) смята, че хората с високи доходи

...
Коментари Харесай

МВФ предлага данък "солидарност" за богатите и спечелилите от пандемията

Международният валутен фонд (МВФ) счита, че хората с високи приходи и фирмите, които са просперирали по време на коронакризата, би трябвало да платят спомагателен налог, с цел да покажат взаимност с най-тежко засегнатите от пандемията. Временният налог би оказал помощ да се понижат обществените неравенства, които се задълбочават вследствие на икономическата и здравната рецесия от миналата година, разгласи фондът в своя фискален мониторинг, провеждан два пъти в годината. Това също по този начин би уверило най-силно засегнатите страни, че битката против Covid-19 е групово изпитание.

Витор Гаспар, началник по фискалните въпроси в МВФ, декларира пред Financial Times, че символичното повишаване на данъчното облагане за тези, които са спечелили през последната година, би укрепило общественото доближаване, даже и в случай че няма належаща потребност от подкрепяне на обществените финанси. Държавите би трябвало да обмислят тази политика, защото би спомогнало за усилване на усещането на техните жители, " че всички способстват за напъните, нужни за възобновяване от Covid-19 ", добавя Гаспар.

МВФ предизвестява за повишаване на неравенството по време на пандемията, защото по-младите и по-бедните хора страдат най-вече, тъй като са изложени на доста по-голям риск да изгубят работата си и приходите си. Развитите стопански системи със постоянни данъчни системи би трябвало да усилят своите най-високи данъчни ставки за избран интервал, споделя МВФ, като показва за образец налог взаимност в Германия след обединяването. Трябва да се намерения и за специфичен налог върху свръхпечалбата за компании, които са отбелязали извънредно високи финансови резултати през 2020 година

" Символичното влияние на този тип принос от време на време е доста значимо, нормално то се случва в доста изключителни условия, при които обществената взаимност играе изключително значима роля ", твърди Гаспар.

Призивът на МВФ е налице макар обстоятелството, че множеството страни не са изправени пред рецесия в обществените си финанси. Според прогнозите на фонда равнищата на дълга на развитите стопански системи евентуално ще се стабилизират след пандемията, откакто внезапно се покачиха, до момента в който страните се борят с вируса.

Голямото задлъжняване през предходната година способства за доста по-добри стопански резултати, твърди МВФ - развитите стопански системи са взели назаем 11.7% от Брутният вътрешен продукт, разрастващите се страни - 9.8%, а страните с ниски приходи - 5.5%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР