Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че Ливан се намира в

...
Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че Ливан се намира в
Коментари Харесай

МВФ: Ливан е в много опасна ситуация

Международният валутен фонд (МВФ) предизвести, че Ливан се намира в доста рискова обстановка една година откакто пое ангажимент за промени, които не съумя да реализира, и съобщи, че държавното управление би трябвало да спре да взима заеми от централната банка.

Това заключи " Ройтерс ".

Ръководителят на задачата на МВФ Ернесто Риго съобщи на конференция в Бейрут, че управляващите би трябвало да ускорят осъществяването на изискванията, сложени за разпределяне на избавителна помощ в размер на 3 милиарда $.

" Човек би очаквал повече във връзка с осъществяването и одобряването на законодателството ", обвързвано с промените, сподели той, като означи " доста бавния " прогрес.

" Ливан се намира в доста рискова обстановка ", добави той в извънредно откровени забележки.

Преди съвсем една година Ливан подписа съглашение с МВФ, само че не е извършил изискванията за приемане на цялостна стратегия, която се смята за основна за възобновяване му от една от най-тежките финансови рецесии в света .

Без провеждането на бързи промени Ливан " ще бъде потънал в безкрайна рецесия ", предизвести МВФ в документално изказване след изявлението на Ернесто Риго.

Икономиката е осакатена от срутва на ливанската валута, която от 2019 година насам е изгубила към 98% от цената си по отношение на щатския $, което провокира трицифрена инфлация, разпространяваща се беднотия и вълна от емиграция.
 Палят банкови клонове в Ливан
Палят банкови клонове в Ливан

Рекорден спад на ливанската лира

Кризата избухна след десетилетия на разточително харчене и корупция измежду ръководещите елити, някои от които ръководеха банки, които отпускаха огромни заеми на страната.

По оценки на държавното управление загубите във финансовата система възлизат на повече от 70 милиарда $, по-голямата част от които са насъбрани в централната банка.

" Няма повече да вземате заеми от централната банка ", съобщи Ернесто Риго.

" През годините държавното управление е вземало заеми от централната банка. Не единствено в предишното (но и) през последните няколко месеца, което е нещо, което препоръчахме да спре ", уточни представителят от МВФ.

От фонда приканиха загубите на финансовия бранш да бъдат разпределени по метод, който резервира правата на дребните инвеститори и лимитира прибягването до държавни активи, макар че авторитетни политици и банки се опълчиха, забавяйки възобновяване.

" Достатъчно е да се каже, че загубите са толкоз огромни , че за жалост ще би трябвало да се извърши систематизиране сред държавното управление, банките и вложителите ", добави Риго.

Все отново той съобщи, че МВФ " в никакъв случай няма да се откаже " от помощта си за страна членка и че няма краен период, в който Ливан да извърши промените.

Някои наблюдаващи настояват, че съглашението с МВФ в този момент наподобява по-далечно от всеки път.

" Всеки, който следи Ливан през последните четири години, счита, че вероятността за осъществяване на програмата на МВФ е оскъдна ", съобщи пред " Ройтерс " Майк Азар, финансов съветник и специалист по ливанската финансова рецесия.

" Липсва неотложност, тласък и напън върху вземащите решения да осъществят някоя от главните промени ", сподели той и добави, че вместо това Ливан се е насочил към безредна доларизация , срив на публичните услуги и изтриване на останалите депозити.
 Масови митинги в Бейрут
Масови митинги в Бейрут

Недоволство против бързата обезценка на ливанската лира

Властите одобриха някои ограничения за промени, като да вземем за пример бюджет за 2022 година, одит на позицията на централната банка в задгранични активи и преразгледан закон за банковата загадка.

Но в изказването на МВФ от четвъртък се споделя, че преразгледаният закон за банковата загадка би трябвало да бъде променен още веднъж , " с цел да се отстранят оставащите сериозни недостатъци ".

Ливан към момента няма закон за надзор на капитала, не е приел законодателство за разрешаване на банковата си рецесия и не е съумял да уеднакви множеството обменни курсове на ливанската лира - все ограничения, които МВФ изиска.

Риго съобщи, че Ливан би трябвало да премине към пазарно определян обменен курс , вместо да поддържа голям брой курсове, в това число обменния курс Сайрафа на централната банка, който не се дефинира от пазарните сили.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР