Международният валутен фонд (МВФ) повиши прогнозата си за растежа на

...
Международният валутен фонд (МВФ) повиши прогнозата си за растежа на
Коментари Харесай

МВФ повиши прогнозата си за световната икономика през 2021 г.

Международният валутен фонд (МВФ) увеличи прогнозата си за растежа на международната стопанска система през 2021 година и означи, че провокираният от пандемията спад през предходната година ще бъде с близо % по-малък от предстоящото, съобщи Ройтерс.

Според новата прогноза на МВФ международната стопанска система ще нарасне с 5,5% през 2021 година, което е с 0,3 процентни пункта повече спрямо октомврийската прогноза. Фондът също по този начин ревизира прогнозата си за 2020 година от стесняване с 4,4% на такова с 3,5%. Този резултат се дължи на по-силното от предстоящото показване на стопанската система през втората половина на годината.

Финансовата институцията съобщи, че утвърждението на няколко ваксини против COVID-19 и почналата имунизационна стратегия в редица страни са подкрепили очакванията за по-скорошен завършек на пандемията.

МВФ обаче предизвестява, че международната стопанска система продължава да е подложена на „ изключителна неустановеност “, като новите разновидности на COVID-19 съставляват съществени опасности.

Главният икономист на МВФ Гита Гопинат съобщи, че поетият от новия американски президент Джо Байдън ангажимент за поддръжка на самодейността COVAX на Световната здравна организация е „ доста огромна стъпка ” към слагането на пандемията под надзор и гарантирането на по-справедливо разпространяване на ваксинини.

МВФ пресмята, че близо 90 млн. души ще изпаднат в последна беднотия до кяра на годината, като пандемията може да изтрие 22 трлн. $ от международната стопанска система до 2025 година

Тя обаче означи, че към международната стопанска система могат да бъдат добавени 9 трилиона $ в интервала 2020 – 2025 година, в случай че бъде реализиран по-бърз прогрес по здравната рецесия.

Гопинат съобщи, че развитите стопански системи се възвръщат по-бързо и прикани страните, които имат опцията да поддържат по-бедните страни, да продължат да го вършат с опростяване на дълг и предложение на нисколихвени заеми.

„ Все още има доста работа за извършване, само че за разлика от предходната година, тази година най-малко ще имаме положителен напредък “, разяснява тя на конференция във Вашингтон.

Според новата прогноза на МВФ американската стопанска система ще нарасне с 5,1% през 2021 година, което е покачване с два процентни пункта по отношение на миналата прогноза. Перспективата пред стопанската система на Съединени американски щати евентуално ще се усъвършенства още, в случай че Конгресът утвърди пакета от тласъци в размер на 1,9 трлн. $, препоръчан от новия президент Джо Байдън.

Очакванията са китайската стопанска система да нарасне с 8,1% през 2021 година и 5,6% през 2022 година, като през октомври прогнозите бяха за растеж от надлежно 8,2% и 5,8%. Икономиката на Индия се чака да се разшири с 11,5% през 2021 година, което съставлява покачване с 2,7 процентни пункта по отношение на отчета от октомври.

Според МВФ стопанската система на Еврозоната ще нарасне с 4,2% през 2021 година, което е с 1 процентен пункт по-малко спрямо октомврийската прогноза. За Англия прогнозата е за напредък с 4,5%, което е с 1,4 процентни пункта под миналата прогноза.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР