Международният валутен фонд леко повиши прогнозата си за икономическия растеж

...
Международният валутен фонд леко повиши прогнозата си за икономическия растеж
Коментари Харесай

МВФ леко повиши прогнозата за икономическия растеж на САЩ през 2023 г.

Международният валутен фонд леко увеличи прогнозата си за икономическия напредък на Съединени американски щати през 2023 година, като в същото време означи, че забавянето на стопанската система евентуално ще докара до малко нарастване на безработицата през 2024 година, съобщи БГНЕС.

" Икономиката на Съединени американски щати се оказа устойчива ", съобщи ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева на конференция, малко откакто бяха оповестени обновените данни.

Очаква се растежът на действителния Брутният вътрешен продукт в Съединени американски щати да нарасне с 1,7% през тази година, спрямо плануваните по-рано тази година 1,6%, преди да се забави до 1,0% през 2024 година, се споделя в изказването на МВФ.

Нивото на безработица в Съединени американски щати, което сега е на съвсем рекордно ниски равнища, се чака да се увеличи леко, като " забавящият се, само че към момента постоянен напредък " ще го тласне към нарастване до 4,4 % в края на идната година.

По отношение на инфлацията Георгиева съобщи, че устойчивото търсене и мощният пазар на труда са били " нещо като нож с две остриета " за стопанската система на Съединени американски щати.

" Те сигурно са били тласък за американските фамилии, само че са съдействали и за по-устойчива инфлация, каквато се очакваше ", сподели тя.

Георгиева добави, че лихвеният % на Федералния запас " ще би трябвало да бъде малко по-висок за по-дълго време ", в случай че желае сполучливо да понижи инфлацията до дълготрайната си цел от два %.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР