Международният олимпийски комитет (МОК) призова спортните федерации да обмислят възможността

...
Международният олимпийски комитет (МОК) призова спортните федерации да обмислят възможността
Коментари Харесай

Международният олимпийски комитет предложи да допуснат руснаци до състезания

Международният олимпийски комитет (МОК) прикани спортните федерации да обмислят опцията за допускане на руснаци, които не вземат участие интензивно в поддръжката на специфичната военна интервенция в Украйна, до надпреварите, оповестиха от централата.

" Спортистите ще се състезават с " безпристрастен статут " и по никакъв метод няма да съставляват своята страна или друга организация в своята страна. Само спортисти, които изцяло съблюдават Олимпийската харта, могат да се състезават. Това значи, че първо, единствено тези, които не се опълчват на мироопазващата задача на МОК посредством дейна поддръжка на войната в Украйна, могат да се състезават, и второ, единствено тези спортисти, които изцяло съблюдават Световния антидопингов кодекс и всички съответни антидопингови правила и наредби ", се споделя в изявлениет

Съобщава се, че в случай че даден състезател не съблюдава критерии за допускане или строгите условия за присъединяване, интернационалните федерации или съответният уредник на спортни събития би трябвало неотложно да го отстранят от надпреварата, да го отстранят от по-нататъшни стартове и да рапортуват този случай на МОК, който ще предприеме по-нататъшни дейности.

" Нито един състезател не би трябвало да бъде възпрепятстван да взе участие в надпревари единствено поради неговия паспорт. Що се отнася до спортистите с съветски или беларуски паспорти, голямото болшинство от участниците в Изпълнителния комитет споделиха следното: би трябвало да се почитат правата на всички спортисти без дискриминация и в сходство с Олимпийската харта. Правителствата не би трябвало да вземат решение кои спортисти могат и кои не могат да се състезават ", се споделя още в изказването на МОК.

Международният олимпийски комитет приветства решението на Азиатския олимпийски съвет да разреши на съветски спортисти да вземат участие в азиатски надпревари, съобщи Българска телеграфна агенция.

" МОК прави оценка предлагането на Олимпийския съвет на Азия да даде на тези спортисти достъп до азиатски надпревари ", се споделя в известието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР