Международният наказателен трибунал за военните престъпления в бивша Югославия издава

...
Международният наказателен трибунал за военните престъпления в бивша Югославия издава
Коментари Харесай

Доживотен затвор за Ратко Младич за геноцид и престъпления срещу човечеството

Международният углавен арбитражен съд за военните закононарушения в някогашна Югославия издава окончателната присъда на някогашния пълководец на армията на босненските сърби Ратко Младич, който е упрекнат в геноцид, закононарушения против човечеството и осъществяване на военни закононарушения по време на опустошителната война в Босна в интервала сред 1992 и 1995 година, оповестяват международните осведомителни организации.

Съдията разгласи, че Младич носи забележителна отговорност за закононарушения, в това число гонене, изтребване, убийства в градове в Босна .

Съдията дефинира, че Младич е направил закононарушения против човечеството .

Съдията също по този начин посочи, че Младич е възнамерявал да извърши геноцид в босненския град Сребреница , където 8000 мюсюлмански мъже и момчета бяха изклани.

Присъдата на Младич за тези закононарушения е пожизнен затвор.

Съдът също по този начин дефинира, че Младич е възнамерявал да извърши кръвопролитно нахлуване и обстрел на град Сараево .

Младич беше изведен от правосъдната зала след негов ядосан изблик против трибунала, до момента в който съдията четеше присъдата му.

Привърженици на Младич са издигнали плакати в Босна, възхваляващи някогашния босненски сръбски пълководец. На плакатите в източния босненски сръбски град Братунац е имало фотография на Младич във военно облекло с думите " Ти си нашия воин ", написани над лика му.

Някои някогашни бойци, които са се сражавали под командването на Младич, са се събрали дружно, с цел да следят произнасянето на присъдата на трибунала.

Същевременно оживели от клането през 1995 година в източния град Сребреница са се събрали в мемориален център също да следят телевизионното предаване онлайн от правосъдната зала в Хага.

Младич упорства, че е почтен .

Трибуналът за военните закононарушения в някогашна Югославия удостовери, че е имало геноцид в Сребреница. Председателстващият арбитър Алфонс Ори съобщи, че съдът е открил, че " геноцид, гонене, изтребване, ликвидиране и безчовечен акт на принудително предаване са били осъществени в или към град Сребреница " през 1995 година

Предишни произнасяния на правосъдни инстанции също са постановявали, че клането на 8 000 мюсюлмански мъже и мюсюлмански момчета в Сребреница е геноцид.

Пред постройката на трибунала, до момента в който вътре съдията произнасяше присъдата на Младич, е избухнала кавга, откакто млад мъж, носещ сръбски байрак, се е доближил към група бошняци (босненски мюсюлмани), очакващи присъдата. Жена от групата се е пробвала да изтръгне знамето от мъжа. Полицаи са въвели ред и са прекратили свадата.

Мъжът, който заявди, че е пристигнал да поддържа Младич, крещял: " Не пипай знамето ми. " Жената му споделила да спре да предизвика жертвите, добавяйки, че " тъжно е, че негодниците към момента популяризират геноцида и експанзията ".

Инцидентът отразява разцепленията междуе сърбите и бошняците във връзка със правосъдния развой против Младич.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР