Международният филмов фестивал за ново европейско кино Златната липа“ и

...
Международният филмов фестивал за ново европейско кино Златната липа“ и
Коментари Харесай

Йоана Буковска и Людмила Дякова представят книга с актьорски интервюта на „Златната липа“

Международният кино фестивал за ново европейско кино „ Златната липа “ и тази година ще съблюдава традицията дружно с прожекциите на филмите да организира куп забавни съпътстващи събития.

Първото от тях ще бъде на 29 май, неделя, когато публицисти и фенове на артиста Георги Мамалев ще имат опцията да беседват онлайн с него като притежател на премията „ Златна липа “ за повсеместен принос в киното. Той ще получи статуетката предната вечер, на 28 май, по време на церемонията по разкриване на фестивала, която стартира в 17 часа пред западния вход на Държавна опера Стара Загора.

След конференцията на 29 май Георги Мамалев ще открие своя звезда с името си в Алеята на липите и ще посади липова фиданка до липите на останалите носители на премията.

Също на 29 май, от 19 часа, в залата на Операта ръководителят на интернационалното жури на фестивала, проф. Анри Кулев, ще показа последния си игрален филм „ Имало една война “ (2019)

Трима от членовете на интернационалното жури – проф. Анри Кулев, Кристина Грошан от Унгария и Матис Кажа от Латвия ще показват своите филми директно преди прожекциите им.

Председателят на журито проф. Анри Кулев ще показа последния си игрален филм „ Имало една война “ (2019). По стратегия филмът ще се прожектира на 29 май от 19 часа в огромната зала на Държавна опера – Стара Загора с повтаряне на 1 юни от 21 часа в Културен център „ Стара Загора “.

В същия ден и час, само че в залата на библиотеката Кристина Грошан ще показа дебютния си игрален филм „ За кои неща си заслужава да плачеш “, излъчен за първи път през 2021 година в Сараевския фимов фестивал. Повторението му е на 30 май от 11 часа в Културен център „ Стара Загора “.

Едно доста любопитно събитие ще се състои на 30 май от 17 часа в Регионалния исторически музей на Стара Загора. Тогава ще бъде показана книгата „ Актьорски откровения “ на основния редактор на списание „ Кино “ и изявен кинокритик Людмила Дякова, издадена във връзка 75-годишния празник на списанието.

Книгата „ Актьорски откровения “ съдържа прелюбопитни изявленията с едни от най-изявените български артисти. На представянето ще участва актрисата Йоанна Буковска, която е един от героите в сборника.

От години списание „ Кино“ поддържа сполучливата графа „ Галерия“, в която са показани и се показват едни от най-популярните, интензивно работещи български артисти, а сборникът е опция още по-широк кръг от читатели да се допрян до света на своите любимци от сцената, от дребния и огромен екран, споделя за книгата си Людмила Дякова.

Също на 30 май от 19 часа латвийският режисьор Матис Кажа ще опише за основаването на кино лентата си „ Дивият Изток “ (2021) при премиерата му в залата на Регионална библиотека „ Захарий Княжески “.

Българският музикален филм „ Жири “ (2021) също ще бъде показан от своя режисьор Петя Йосифова – Хънкинс, като на премиерата е допустимо да участват и част от пеещите артисти в лентата – студенти от Софийския университет. Премиерата на „ Жири “ е планувана за 31 май от 17 часа в зала Библиотека.

На 1 юни от 17 часа журито на фестивала публично ще разгласи пред публицисти наградените филми, а незабавно по-късно в залата на операта ще стартира и церемонията по връчване на премиите и закриване на фестивала.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР