Международният филмов фестивал На брега организира осем прожекции на късометражно

...
Международният филмов фестивал На брега организира осем прожекции на късометражно
Коментари Харесай

Кинофестивалът Реките на София стартира от Владайската река

Международният кино фестивал " На брега " провежда осем прожекции на късометражно кино през септември. Очакват се пет от тях да са на разнообразни местоположения в София, две във Франция - в Париж и в Страсбург, и една - в реновираната зала “Антракт " в Шумен, оповестяват уредниците.

На 3 септември, дружно с фестивала " Реките на София ", се слага началото на фестивалната стратегия с прожекцията " По течението " - селекция на международно писмено кино с фокус към опазването на водите. Прожекцията ще се състои до Лъвов мост, навън, в коритото на Владайска река, с дълготрайност към час и половина. Входът е свободен.

От 4 до 6 септември, в три поредни вечери, в кино " Кабана ", в София, е главната конкурсна стратегия на фестивала за 2022 година Ще има филми на разнородни тематики и в разнообразни жанрове от 10 разнообразни страни, измежду които Кения, Индонезия, Норвегия, Израел, Португалия, Англия, Съединени американски щати, България и други. След прожекциите ще има полемика с присъстващите режисьори на филмите, последвана от коктейл.



Международното жури в състав проф. доктор Ивайло Христов, Вернис Клиер, Майя Виткова-Косев, Илия Волок и Яна Титова. Те ще дефинират спечелилите. Водещи са Весела Бабинова и Христо Пъдев.

На 30 септември, в Yalta Art Room, в София, е откриването на едногодишната самодейност " Вечери на българския късометражен филм - прожекции и полемики ". Целта на тези прожекции е да демонстрира най-хубавите кинематографични достижения на младите български създатели за годината и да сътвори пространство, където късометражното българско кино да продължи своя живот и да се срещне с публиката.

На 23 септември, в зала " Антракт " в Шумен, се слага началото на ежемесечни прожекции, в които ще се показва разнообразна стратегия от международно и българско кино.

Последните прожекции за септември са с надпис " Български кино клуб в Париж и Страсбург " и са взаимно с Българския културен институт в Париж и платформата Cinéma bulgare en France. Прожекциите са предопределени за българо-френска аудитория, с френски надписи. Събитията ще се състоят на 22 септември в Страсбург, в кино Cinema star, и на 23 септември в Париж, в " Кристин Синема Клуб " - емблематично кино в центъра на шести арондисмон. Прожекциите ще са на един пълнометражен и един късометражен филм. Режисьорите на филмите ще участват за среща с публиката и диалог с нея.

Международният кино фестивал " На брега " е основан през 2018 година Мисията му е да разпространява два вида късометражно кино в България - българския късометражен филм и международното писмено кино на тематика опазването на околната среда. Целта му е да запознае феновете със международните екологични проблеми и да развие в тях отношение към нашата природа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР