Международният ден на Земята - 22 април! Всяка година Международната

...
Международният ден на Земята - 22 април! Всяка година Международната
Коментари Харесай

Армия срещу пластмасата

Международният ден на Земята - 22 април! Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира дейностите на повече от 12 000 сътрудници в 174 страни, ориентирани към запазване на планетата Земя и запазване на живота върху нея. Тази година този ден минава под надпис „ Ден на Земята - Край на замърсяването с пластмаса ", написа МениджърНюз.

Тазгодишната тематика е определена точно, с цел да насочи вниманието към цялостна смяна на настройката и отношението ни към пластмасите. Стремежът е доста понижаване на замърсяването с пластмаси и увеличение на напъните за унищожаване на пластмасите за еднократна приложимост в международен мащаб.

Докато този ден минава с разнообразни прояви и събития,  в един индонезийски град армията се включи в битката с " пластмасовия призрачен сън ".

Кризата с пластмасови боклуци в Индонезия e станала толкоз изострена, че армията е била призована да помогне. Реките и каналите в град Бандунг са задръстени от гъсти пластове буклуци - бутилки, торбички и други пластмасови опаковки.

Властите са подели “битка ” против отпадъците, които се натрупват доста бързо.

Командирът на военното звено в град Бандунг назова пластмасовите боклуци “най-големият ни зложелател ”.
Подобно на доста бързоразвиващи се страни, Индонезия е принудена да води борба с планини от отпадък.

Увеличаването на популацията е съчетано с избухливото разпространяване на пластмасови контейнери и опаковки, заместващи естествените биоразградими опаски като листата от банани.

Местните управляващи не могат да се оправят със събирането на боклука и трагичното повишаване на отпадъците.
Друг проблем е “културата ” на изхвърлянето на отпадък в канавките и речните корита.

В Бандунг, третият по величина град в Индонезия, е налице шокираща панорама на централизация на пластмасови боклуци, огромни колкото айсберг, които са задръстили огромен приток на река.

Армията, която се е намесила в почистването на боклуците, е употребила мрежи, с цел да извадят торбички, кутии и бутилки, и всевъзможни други прииждащи боклуци.

Според почитан чиновник, казусът е толкоз огромен, че не може да бъде решен без намесата на висшата власт. Затова взели фрапантните ограничения и поискали от индонезийския президент да изпрати армията.

“Сегашният ми зложелател не е въоръжен, това с което се боря в този момент е боклукът, това е най-големият ни зложелател ”, споделя комадващият военното звено.

За да насърчат преработването, управляващите в Бандунг поддържат самодейността за “еко населено място ”, където жителите могат да носят пластмасовите си боклуци,  против което да получават дребна сума пари.

Властите са оптимисти, че това ще накара повече хора да видят проблема  с пластмасовите боклуци, само че също по този начин признават, че доста поданици са незаинтересовани и не схващат какъв брой огромен е казусът.
 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР