Международния кино-литературен фестивал CineLibri ще продължи цели 15 дни -

...
Международния кино-литературен фестивал CineLibri ще продължи цели 15 дни -
Коментари Харесай

CineLibri 2019: 15 дни в "Петото измерение"

Международния кино-литературен фестивал CineLibri ще продължи цели 15 дни - от 5 до 20 октомври, и ще предложи блестящи министър председатели, срещи с изключителни персони от света на киното и литературата, грандиозни юбилеи, кино ретроспективи и скъпи просветителни събития. CineLibri 2019 ще се организира в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора под мотото " Петото измерение ", оповестяват уредниците.

Фестивалът планува 50 кино лентата, разпределени в конкурсна и паралелна стратегия, в това число завладяващи акомодации на литературни произведения, основани през последните две години, биографични драми за световноизвестни актьори, анимационни филми по книги, нови тълкования на типичен творби и особено селектирани документални филми. Традиционен фокус са галавечерите в символ на респект към разнообразни култури, филмовите ритуали и празнувания.

През 2019 година се навършват 50 години от кацането на Луната, 500 години от гибелта на ренесансовия талант Леонардо да Винчи, 250 години от рождението на немския естествоизпитател и странник Александър декор Хумболт и 120 години от рождението на Хорхе Луис Борхес – великия аржентински занаятчия на къса прозаичност. Все имена, които провокират благоговение.

И защото във физиката и геометрията петото измерение се свързва с шестоъгълник, каквато е формата на библиотеката съгласно Борхес, тази есен CineLibri няма да ви спести изкушенията, освен това – ще ви изстреля непосредствено в космоса. Не без помощта на един от най-взискателните режисьори, които киното познава – визионера Стенли Кубрик.

Важен акцент измежду паралелните събития е състезанието за късометражни филми CineLibri Short Movie Official Competition, който има награден фонд и се осъществя посредством платформата Film Freeway. Предстои да подберем най-сполучливите филми, с цел да ги покажем на специфична гала, която ще се организира на 20 октомври от 19:00 ч. в кино " Люмиер ".

За първи път в границите на фестивала ще се състои интернационален уъркшоп на тематика " Изкуството на приспособения сюжет " с присъединяване на същински светила в региона на писането и адаптирането на сюжети - Линда Сийгър и Джулиан Фрийдман. Към тях ще се причисли и българският продуцент, сценарист и режисьор Димитър Коцев –
Шошо.

Уъркшопът ще се организира напълно на британски език и към този момент притегля участници от всички краища на света. Подробна информация за изискванията на записване, периодите, лекторите, графика и наличието на самите лекции ще намерите на страницата на CineLibri.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР