Международните рейтингови агенции S&P и Fitch понижиха в петък рейтинговите ...

Международните рейтингови агенции S&P и Fitch понижиха в петък рейтинговите

Украйна е в дефолт, според S&P и Fitch

Международните рейтингови организации S&P и Fitch намалиха в петък рейтинговите си оценки за Украйна в задгранична валута до селективен дефолт и рестриктивен дефолт , така като считат, че преструктурирането на дълга на страната е затруднено, заяви Reuters.

По-рано тази седмица задграничните кредитори поддържаха настояването на Украйна за заледяване на заплащанията по съвсем 20 милиарда $ в интернационалните облигации за период от две години. Според украинския министър председател Денис Шмихал това ще спести на Украйна към 6 милиарда $.

S&P намали рейтинга на Украйна в задгранична валута от " CC/C " до " SD/SD ".

" Предвид оповестените периоди и условия на преструктуриранетои в сходство с нашите критерии, ние преглеждаме заплащането като проблематично и еднакво на дефолт ", обясниха от S&P.

Fitch намали дълготрайния рейтинг на страната в задгранична валута на " RD " от " C " , така като приема отлагането на заплащанията като осъществяване на продан на проблематичен дълг.

Според S&P макроикономическото и фискалното напрежение, произлизащо от нашествието на Русия в Украйна, може да отслаби опцията на украинското държавно управление да покрива дълга си в рубли и намали рейтинга на странара в локална валута от " B-/B " до " CCC+/C ".

Вследствие на съветската инвазия, почнала на 24 февруари, Украйна е изправена пред стесняване на стопанската система с 35%-45% през 2022 година и месечен фискален недостиг от 5 милиарда $.

Източник: Ройтерс


Източник: fakti.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg